fbpx

Tag: ддв

Повеќето производи остануваат со пет отсто ДДВ, вели министерот Бектеши

Министерот за економија Крешник бектеши денеска повтори дека производите наведени во Одлуката за „гарантирана цена“ нема да бидат опфатени со предвиденото зголемување на данокот на додадена вредност (ДДВ). Доколку има ...

Фото: МИА/архива

Имаме најнизок ДДВ во регинот и најголема листа на производи со повластена стапка од пет отсто, нагласи Ковачевски

Северна Македонија има најголема листа на производи, вкупно 1.600, со повластена стапка од пет отсто. Тоа се сите основни производи што се користат во најголеми количини и во најголем број ...

Фото: МИА архива

МФ: Одредени прехранбени производи и понатаму остануваат да се даночат со најниска повластена стапка од 5%

Основните прехранбени производи, кои се дел од секојдневната употреба на граѓаните, и понатаму ќе се оданочуваат по најниска даночна стапка на ДДВ од пет отсто, како што е предвидено со ...

Уште на следната владина седница може да се ревидира одлуката за зголемување на ДДВ-то за десетина прехранбени производи

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи смета дека граѓаните најмногу реагираат за зголемувањето на ДДВ-то од 5 на 10 отсто за 10 прехранбени производи од вкупно 2.000 групи на производи ...

Собранието ги изгласа измените на Законот за данок на додадена вредност со кој ќе се намали ДДВ-то на менструалните производи

Собранието денеска ги изгласа измените на Законот за данок на додадена вредност, со кој се намалува стапката од 18% на 5% за прометот со менструални производи. Информацијата ја соопшти пратеничката ...

Костовски: Знаеме за она размислување на Груевски и Јанакиевски од типот „да не е многу пет проценти“

Знаеме за она размислување на Груевски и Јанакиевски од типот „да не е многу пет проценти…“, потсетува аналитичарот Љубомир Костовски во својата анализа за ЦИВИЛ Медиа, под наслов „Стопанствениците во време ...

Стопанствениците во време на груевизмот го држеа јазикот за забите кога државата им беше вечен должник

ЉУБОМИР КОСТОВСКИ Забележливо е дека, во последно време, оние од Шампитата се обидуваат огромната интелектуална инсуфициенција во однос на потребите на мигот да ги надоместуваат со ископување на лица од ...

Ковачевски: Има доволно време да се креира листа за ДДВ на луксузни производи која нема да ги афектира граѓаните

Министерството за финансии сака да направи листа за ДДВ на луксузни производи која на ниеден начин нема да задира во основните производи што ги користат граѓаните и за тоа има ...

Усвоени законски измени за укинување на прогресивното оданочување и даночење камати од заштеди

Собранието ги усвои измените на Законот за данокот на личен доход со кој од 1 јануари 2023 година се продолжува со примена на рамниот данок од 10 проценти, односно се укинува прогресивното оданочување и се одложува даночењето на каматите на заштедите до влезот на државава во Европската унија.  Законските измени што беа изгласани денеска, се дел од Концептот на даночна реформа, што го подготви Министерството за финансии, а кој треба да придонесе кон поголема ...

Page 1 of 2 1 2

CIVIL MEDIA NEWSLETTER