fbpx
Руски ракетен терор: Харкив, 25 мај 2024 (фото извор: скриншот од видео извештај на Би-би-си)
Фото: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ
Фото/ Маргарита Роблес/ Wikimedia commons

Tag: МАНУ

Сефер Тахири (фото: Б. Јордановска / ЦИВИЛ)

МАНУ, не биди САНУ

МАНУ треба да биде свесна дека со Преспанскиот договор со Грција, ние како држава се обврзавме дека нема да го истакнуваме никаде знамето од Кутлеш. На државните институции ни под ...

Фото: Б. Јордановска / ЦивилМедиа

Македоноскепса

АНА ЧУПЕСКА Па слушаме и читаме геостратешкиот налет на импресии правени по гранап методологија за одлуката на ЕУ во врска со асоцијативниот статус на Украина и Молдавија. Во МАНУ, на ...

Бранко Тричковски

Се вадат капите за постмакедонизмот: Без европските обрачи македонската каца ќе се распадне

Пишува: БРАНКО ТРИЧКОВСКИ Ако вмро и ману продолжат да ја држат Македонија на семафорите пред Брисел, Македонците во Ѕвегор, Смојмирово и Будинарци ќе се организираат како Заедница на македонските општини. Ќе ...

Емилија Целакоска

Негативното право и фашистичките лопати

ЕМИЛИЈА ЦЕЛАКОСКА Откако академик Коцарев ги злоупотреби застарениот концепт „природно право“ во национал-етничка смисла, небаре националноста е нешто природно и Декларацијата за човекови права, непримерно контрастирајќи ги во насловот со ...

Црта: Игор Стевковски

Профитери

Повеќето луѓе добро ја разбираат политиката. Со секој нечесен чекор што го прават политичарите, довербата се топи и револтот расте. Можеби политичката култура не е на високо ниво, но доволно ...

„Македонистички денови во МАНУ“

Меѓународна научна манифестација „Македонистички денови во МАНУ“ се одржува денеска и утре во Скопје, во организација на Истражувачкиот центар за ареална лингвистика (ИЦАЛ) и Македонската академија на науките и уметностите. ...

МАНУ ќе промовира книга за Омер Калеши од академик Луан Старова

Македонската академија на науките и уметностите денеска напладне ќе го промовира изданието „Разговори со Омер Калеши, Скопје - Истанбул - Париз“ од академик Луан Старова. Промотор на книгата ќе биде ...

Page 1 of 2 1 2

CIVIL MEDIA NEWSLETTER