fbpx
Бранко Тричковски, колумнист
Фото: МИА
ФОТО: Принтскрин

Tag: Петар Арсовски

Арсовски за „Фронтлајн“: Ако се собере повеќе од едно прашање може да добиеме заедничко вето за ЕУ

„Политичките партии се фатени помеѓу очекувањата на локалниот електорат кои се доста национални патриотски и тврди - и реалноста на меѓународната заедница која притиска за почитување на преспанскиот договор“, вели ...

Петар Арсовски, почесниот конзул на Големото Војводство Луксембург (фото: Б. Јордановска)

Арсовски за ЦИВИЛ МЕДИА: Меѓународната заедница се обидува да ги расчисти политичките наративи пред изборите

Во контекст на најновите збиднувања на политичката сцена во Северна Македонија и претстојните настани и посети на високи државни претставници на меѓународната заедница, разговаравме со Петар Арсовски, политички аналитичар и ...

Петар Арсовски, почесниот конзул на Големото Војводство Луксембург (фото: Б. Јордановска)

Арсовски: Мора да научиме на нашите различности да гледаме како поволност, а не хендикеп

„Заедно со нашата стагнација во евроатланските интеграции се појавува еден феномен, што многу европски земји го научиле, а тоа е дека мултикултурализмот и духот на толеранција и заеднички вредности во ...

Фото: Б. Јордановска / ЦивилМедиа

Арсовски: Северна Македонија е во првите 10 – 20 проценти во практиките на мултикултурализмот во светот

Почесниот конзул на Големото Војводство Луксембург, Петар Арсовски, во обраќањето на конференцијата „Односи меѓу заедниците: Перцепции, надежи и стравови, предизвици и решенија“ во организација на ЦИВИЛ-Центар за Слобода, вели дека ...

Фото/ Собрание на Р.С. Македонија

Експертите за собраниската (не)култура – Дали „Жан Моне“ ќе ја подобри состојбата?

Навреди, обвинувања најави за тужби,  помеѓу пратениците, лични навреди и дискредитации, јавно читање на доверливи психијатриски извештаи, обвинувања за лаги и манипулации. Политичката нетрпеливост и отсуството на дијалог меѓу пратениците ...

Петиција на уметниците против тоталитарниот режим

„Општество во кое уметниците ги поддржуваат човековите права и слободи неминовно е бунтовно и покажува повеќе отпорност кон назадните, криминалните и автократските тенденции. Уметниците се дел од општествената гласност и ...

CIVIL MEDIA NEWSLETTER