fbpx
Фото: Влада на Република Северна Македонија
Фото: ОЦ Медиа
Гордана Силјановска Давкова / Социјални мрежи
Фуркан Салиу

Tag: животна средина

ЕЕА: Европа не е подготвена за огромните и се побројни климатски ризици со кои се соочува

Европа не е подготвена за огромните и се побројни климатски ризици со кои се соочува, велат од Европската агенција за заштита на животната средина (ЕЕА). Во извештајот, објавен од „Гардијан“, ...

Каја Шукова, министерка за животна средина (фото: Александар Ризински/ЦИВИЛ)

Шукова: Ако се грижиме за животната средина, не треба да го стопираме економскиот развој на државата

Ако се грижиме за животната средина, не значи дека треба да го стопираме економскиот развој на државата. Тие два процеси треба да одат паралелно, бидејќи тоа е целта на „Зелената ...

Фото: Maxar Technologies

Како човечкиот фактор ја промени површината на Земјата во 2023 година

Останаа малку места на Земјата каде луѓето не оставиле некаков белег. Се проценува дека 95% од копното на нашата планета - не вклучувајќи го Антарктикот, иако човештвото оставило свој отпечаток ...

Колку е „зелена“ Југоисточна Европа?

Спротивно на северозападна Европа, зелените партии и движења во југоисточна Европа генерално постигнуваат послаби изборни резултати од нивните колеги. Се чини дека еколошките прашања потешко ги мобилизираат гласачите таму. Но, ...

Фото МИА

Шукова најави проект против аерозагадувањето за Скопје, Куманово, Битола и Тетово

Постојано се преземаат мерки против аерозагадувањето, во рамките на оние надлежности што ги има Министерството за животна средина, посочи министерката за животна средина и просторно планирање, Каја Шукова, која денеска ...

Зелената трансформација

Шукова: Животна средина треба да биде дел од образованието, низ пракса да покажеме дека знаеме да се грижиме за неа

„Она на што треба, можеби да обрнеме малку повеќе внимание на основнот образование и да вратиме алатки, како на времето што беше Зелениот пакет во образованието“ изјави министерката за животна ...

Европа може да стане енергетски самоодржлива со инвестирање два трилиони евра

Европа би можела да се ослободи од зависноста од фосилни горива и да создаде самоодржлив енергетски сектор со инвестирање околу два трилиони евра во соларна енергија, ветер и други обновливи ...

ЕК предлага мерки за намалување на штетното влијание на транспорт врз животната средина

Европската комисијата предложи мерки за намалување на емисиите на штетни гасови во транспортниот сектор, преку создавање на поефикасен и поодржлив товарен транспорт, подобро управувањето со железничката инфраструктура, давање поголеми стимулации ...

Билатерален скрининг за Поглавје 27 – Животна средина и климатски промени, како дел од Кластер 4

МЖСПП: Успешно завршен билатералниот скрининг за животна средина и климатски промени

Клучни согледувања  од билатералниот скрининг за Поглавје 27 – Животна средина и климатски промени, како дел од Кластер 4, што се одржуваше во изминативе пет дена во седиштето на Европската ...

Синкевичиус: Приклучувањето на Северна Македонија кон ЛИФЕ ќе придонесе за позелен и поодржлив континент 

Приклучувањето на Северна Македонија кон Програмата на ЕУ за животна средина и климатска акција (ЛИФЕ) претставува можност за зајакнување заедничките европски активности за справување со климатските промени и загадувањето, за ...

Page 1 of 5 1 2 5

CIVIL MEDIA NEWSLETTER