fbpx
Димитар Ковачевски
Фото: Социјални мрежи
Фото: МИА архива
Фото/ принтскрин

ЕДУКАЦИЈА

Потекло на зборот дезинформација

За време на Студената војна, се појавија стотици лажни наслови ширум светот, дел од тајната книга за руска дезинформација што се користи за поткопување на Америка. NBC News

Терминот „дезинформација“ има свои корени во рускиот збор „дезинформация“ (дезинформација), кој го користеле воените и разузнавачките служби на Советскиот Сојуз за време на Студената војна. https://youtu.be/ktd8XatWYTY Во тоа време, под...

Read more

Дезинформациите влијаат врз изборните одлуки и ја креираат општествената и политичката реалност

ВЛАДИМИР ПИВОВАРОВ Поимот лажни вести денес е наше секодневие. Ова е најексплоатираниот поим со кој постојано и насекаде се среќаваме. Настанувањето на лажни информации, се претпоставува дека датира од моментот...

Read more

БОРБА против дезинформациите (2)

Императив во борбата против дезинформациите е стратегискиот пристап. Стратегиите мора да бидат сеопфатни, лесно приспособливи и да ја препознаваат супердинамичната природа на индустријата за креирање и ширење на дезинформациите. https://youtu.be/RBHlXRqXb8k...

Read more

БОРБА против дезинформациите (1)

Илустрација генерирана со помош на вештачка интелигенција: Борба против ботови

Во борбата против дезинформациите се вклучени владите, безбедносните служби, технолошките компании и граѓанското општество. https://youtu.be/lxqU6XSOqEo Со оглед на глобалната природа на дезинформациите, меѓународната соработка меѓу владите и организациите е особено...

Read more

И по Тито – Путин: Од „оаза на мирот“ до „оаза“ на руската пропаганда

Базата од која се пренесуваат дезинформациите од проруските пропагандни кујни во земјата е Белград, каде што постојат околу 200 проруски медиуми. Прорускиот дискурс освен што има за цел да ја...

Read more

Што е дезинформација?

ДЕЗИНФОРМАЦИЈА е намерно ширење лажни или погрешни информации за измама или манипулација, преку стратегиски и медиумски тактики за постигнување политички, воени или комерцијални цели. Дезинформациите се глобална закана, поради способноста...

Read more
Page 3 of 3 1 2 3

CIVIL MEDIA NEWSLETTER