fbpx
Фото: МИА архива
Димитар Ковачевски
Фото: Социјални мрежи
Фото: МИА архива
Фото/ принтскрин

ЕДУКАЦИЈА

Колку поглупава е една лажна вест, толку побрзо и подалеку патува

БЛЕРИНА ТАХИРИ Луѓето отсекогаш лажеле. Способноста да се разликуваат фактите од фикцијата им овозможува на граѓаните да направат правилен избор и ги промовира здравјето и безбедноста. Со векови, невистините и...

Read more

Информација или манипулација: Новата опасност која ги демне младите

МАРИЈА ТОДОРОВСКА УНИЦИЕФ изрази загриженост поради тоа што голем дел од децата ќе пораснат во дигитална ера, презаситена со дезинформации. Доаѓаат генерации кои нема да веруваат во ништо. Тие ќе...

Read more

(ЕДУКАЦИЈА) Хибридно војување

Хибридно војување

Не постои универзална дефиниција за хибридната војна. Тоа е теорија на воена стратегија во која се користи политичко војување и ги спојува конвенционалното и неконвенционалното војување. https://www.youtube.com/watch?v=EyZNnbhcYKA Хибридното војување вклучува...

Read more

(ЕДУКАЦИЈА) Воена пропаганда

Воена пропаганда

Воената пропаганда е застрашувачко оружје против непријателот и неопходна алатка за промовирање на националните воени напори, со повици да се поднесат неопходните жртви и да се придонесе со физичка сила,...

Read more

Пропаганда, што е тоа?

Пропаганда

Пропагандата е форма на комуникација што користи вистинити или лажни информации за да влијае и да манипулира со мислењето, емоциите и однесувањето на луѓето. https://www.youtube.com/watch?v=vp3Fs9ieTf0 Целта на пропагандата е да...

Read more

(ЕДУКАЦИЈА) Што е говор на омраза?

Говор на омраза е било која форма на комуникација која изразува омраза или поттикнува насилство кон поединец или група врз основа на карактеристики како етничка припадност, раса, религија, пол и...

Read more

Што е ТРОЛ армија?

„Трол армија“ или „фабрика за тролови“ е организирана и често институционализирана група на интернет тролови кои дејствуваат колективно и систематски со специфични политички цели. https://www.youtube.com/watch?v=PrjzzHr1Nv8 Целта е да се засилат...

Read more

ТРОЛ, што е тоа?

ТРОЛ, што е тоа?

Трол (troll) е англиски збор и значи грдо џуџе или џин. Потекнува од старонордискиот збор trǫll што значи џин или демон. https://www.youtube.com/watch?v=HinVPopO7Ow Во сленгот, интернет-трол означува лице што шири инфламаторни,...

Read more

Дипфејк (deepfake)

Дипфејк е измамничка практика на користење напредни технологии за аудиовизуелна манипулација и фалсификување на содржината, често и со употреба на машинско учење и вештачката интелигенција. https://www.youtube.com/watch?v=rJQA0Q1LElE Со дипфејк лажно се прикажуваат...

Read more

Теории на заговор

Теорија на заговор е верување дека мала група моќни луѓе спроведуваат тајни операции во сопствена корист, на сметка на општеството. https://www.youtube.com/watch?v=s75sB-gcPb0 Примери: Нов светски поредок: Теорија на заговор за тајна...

Read more
Page 2 of 3 1 2 3

CIVIL MEDIA NEWSLETTER