За мене не постои национализам и патриотизам, за мене и едното и другото е лудост. На тие работи најчесто наседнуваат луѓе што се наивни, оние од другата страна на железната...
Кога зборам патриотизам, мислам на куќата во која сум родена и улиците на кои сум израсната. Мислам на комшиите и на другарите и на роднините. На мирисот на детството и...
„Да престанеме да се занимаваме со национализам, и тој национализам да не биде алатка само за доаѓање на власт, затоа што почувствуваме многу во изминатиот период, и од нашето антифашистичко...
„Национализмот го има секаде и ние сме сведоци на тоа. Земете го пример последното случување во Битола, почнувајќи од самиот полицаец, завршувајќи со говорот на омраза што имавме прилика да...
Ве охрабруваме и вас, и земјите членки на Европската Унија да продолжите да барате решение за билатералните прашања надвор од процесот за интеграција на вашата земја во ЕУ и да...
„Се додека не сфатиме дека човекот е човек, дека човекот е добар или лош, дека човекот може да биде корумпиран или некорумпиран, а не да се делиме и двоиме по...
„Балканот за жал е познат по нетрпеливоста, по темпераментот на народите, но, сметам дека ова што денеска го имаме е вештачки производ на национализам и омраза. Сите во себе го...
„Јас сум Македонец кој зборува македонски јазик, признат од целиот свет. Каракачанов е Бугарин кој зборува бугарски јазик признат од целиот свет“ - напиша денеска премиерот Заев на социјалните мрежи,...
Република Северна Македонија е мултиетничка, мултикултурна, мултиконфесионална. Република Северна Македонија е цветна градина од човекови бои, од еднаквости во различностите. Со сите дијапазони на социјални нееднаквости, со сите странични етно...
Никогаш не сум можел да го разберам национализмот и нетрпеливоста кон другиот само затоа што припаѓа на друг етникум. Имаме еден живот и да го потрошиме на таква баналност е...