fbpx
Село Боснек (23 ноември 2021) При тежък пътен инцидент с автобус загинаха 46 човека. Произшествието е станало на магистрала "Струма" малко след 2.00 ч. тази нощ, близо до село Боснек. Жертвите са чужди граждани, а автобусът е пътувал в посока към Република Северна Македония. Седем души са спасени и са откарани в "Пирогов".  
Пресфото - БТА снимка: Минко Чернев (ЕД)
Photo by Matthew Henry on Unsplash
Добро утро со Орданоски

ФОРУМ

Марин: Во поделено општество единствени губитници се граѓаните

Градоначалникот на Општина Аеродром, Златко Марин, одговори на повикот на Зелен ЦИВИЛ за отворање на темата за зелените вредности, социјалната правда и антинационализам. ЦИВИЛ Медиа: Кои се зелените перспективи на вашата...

Read more

Трпевска: Европа – слика на правичност, слобода, развој…

Снежана Трпевска од Институтот РЕСИС, експертка за медиуми и медиумско право одговарајќи на прашањето на ЦИВИЛ Медиа „Зошто Европа“, вели дека промените треба да ги напаравиме најпрвин кај себе, за...

Read more

Мучева: Нашата земја има потенцијали што во Европа ќе значат прогрес и просперитет

Серијата разговори за европските вредности ја продолжуваме со Жаклина Мучева, од Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија. https://www.youtube.com/watch?v=sgDSyrEiB_I&feature=youtu.be „Зошто Европа е прашање за кое мислам дека сите граѓани...

Read more

Мицевски: Национализмот не смее да биде алатка за доаѓање на власт

Со градоначалникот на Крива Паланка, Борјанчо Мицевски, разговаравме за моменталната политичка состојба во земјата постизборно с о формирањето на Влада, кои се очекувањата, прогнозите за локалните избори 2020, како и...

Read more

Шиковска: Европа значи поголем просперитет за Северна Македонија

На прашањето „Зошто Европа?“, пратеничката Љатифа Шиковска изјави дека на тој начин се отвора патот за погоолем просперитет на државата. https://www.youtube.com/watch?v=LrhadQ8UjL8&feature=youtu.be „Балканските држави треба час поскоро да ја сфатат пораката...

Read more

Кит Браун: Критичкото мислење е многу важно и за историјата и за антропологијата

Кит Браун со историчарката Ирена Стефоска на промоцијата на „Минатото под прашање“ во Скопје, во декември 2010 г. Фото: Ванчо Џамбаски, CC BY-NC-SA.

Кит Браун е професор на Школата за политика и глобални студии на Државниот универзитет на Аризона. Тој е истовремено директор на Центарот за руски, евроазиски и источноевропски судии „Меликиан“. Браун...

Read more

Стојановски: Иднината на државата лежи во економијата, а не во национализмот

Градоначалникот на Општина Чашка, Горан Стојановски, одговорајќи на прашањата на ЦИВИЛ Медиа, истакна дека невладиниот сектор може многу да помогне во едукација за европските вредности, а тоа е нешто што...

Read more

Христоски: Нашата определба е ЕУ и НАТО и друг избор нема

Градоначалникот на Општина Крушево, Томе Христоски,  одговори на прашањата на ЦИВИЛ Медиа за политичките состојби во земјава по предвремените парламентарни избори, прогнозите за претстојните локални избори и подготовките на локалната...

Read more

Шкријељ: Европа претставува обединетост, солидарност и просперитет за сите граѓани

Серијата разговори за европските вредности ја продолжуваме со Санела Шкриељ,  посебен советник за образовни политики во Министерството за образование и наука. https://www.youtube.com/watch?v=rP01qNCc5CM&feature=youtu.be „Европа значи вредности кон кои се стремиме и...

Read more
Page 88 of 110 1 87 88 89 110

CIVILMEDIA NEWSLETTER