КУЛТУРА

Алаѓозовски – прв министер што ќе отвори манифестација која во преден план ја има квир културата!

Вечерашната изложба на уметникот Касилс, со која започнува „Викендот на гордоста“ (Skopje Pride Weekend) во 20:30 часот во „Мала станица“ во Скопје, ќе ја отвори министерот за култура Роберт Алаѓозовски....

Read more

Чакар: Во романот „Не викај ме имигрант“ ги прегрнувам луѓето од целиот свет!

Насилство, диктатура, подобри социјални и економски услови за живот..., се меѓу најчестите причини за современата бегалска криза во светот, во која што според извештајот на ОН, до крајот на минатата...

Read more

„Викенд на гордоста“: Експериментирање со можностите за отпор!

„Викендот на гордоста“ оваа година во Скопје се организира по петти пат, а како носечка идеја ги имаа Транс-формациите. „Со оваа идеја сакаме да го отвориме прашањата за различните општествени...

Read more

Хуманитарна акција со преставата „Не се клади на Енглези“

Македонскиот народен театар (МНТ) во среда во 21,00 часот, со изведбата на претставата „Не се клади на Енглези“, организира хуманитарна акција за лекување на две млади лица. Средствата од продадените...

Read more

„Децата се важни“!

Од 16 до 18 јуни во просториите на Македонската опера и балет и Детскиот театарски центар, ќе се оддржи четвртото издание на меѓународниот фестивал за детски театар „Фенер“, во организација...

Read more

Поплавен Музејот на Македонија

Министерот за култура, Роберт Алаѓозовски, вчера извршил увид во Музејот на Македонија. Состојбата која ја затекнал таму е и повеќе од мизерна.    Алаѓозовски на својот Фејсбук профил објави фотографии...

Read more

Стефановски: Треба да се олесни животот на музичарите!

Македонскиот виртуоз на гитара Влатко Стефановски има низа конкретни предлози што ги адресира до Министерството за култура. На трибината на тема „Rock’n’Roll-от како Soundtrack за новото Министерство за култура на...

Read more

Алаѓозовски: „Да обезбедиме културна демократија во Македонија!“

Министерот за култура Роберт Алаѓозовски најави нова стратегија за развој на културата и нов акциски план, на трибината на тема „Rock’n’Roll-от како Soundtrack за новото Министерство за култура на  Македонија“, што...

Read more
Page 49 of 57 1 48 49 50 57

БЕСПЛАТЕН ДНЕВЕН Е-БИЛТЕН

us-embassy