Categories

ЦИВИЛ продолжува да објавува делови од извештајот од мониторингот на Референдумот кој се одржа на 30 септември кога гласачите одлучуваа „за“ или „против“ прифаќање на Договорот меѓу Македонија и...

Прочитај повеќе...

Во редот нерегуларности на денот на гласање за референдумското прашање „за“ или „против“ прифаќање на Договорот меѓу Македонија и Грција, изборната администрација е прва на листата на ЦИВИЛ како...

Прочитај повеќе...

Според роковникот на Државна изборна комисија, македонските граѓан(к)и во странство можат да поднесат пријава за гласање, своерачно потпишана или испратена по електронска форма до дипломатско-конзуларните претставништва (ДКП). Тоа право...

Прочитај повеќе...

Соопштение на ЦИВИЛ, 9 октомври 2018 година ЦИВИЛ – Центар за слобода уште еднаш, како и во изминатите години, остро реагира на грубата повреда на правото на глас, што...

Прочитај повеќе...

Прелиминарниот извештај за референдумот на Набљудувачката мисија на ОБСЕ во Скопје, ОДИХР и Парламентарното собрание на Советот на Европа (PACE) ги опфаќа сите аспекти на референдумскиот процес, почнувајќи од историски...

Прочитај повеќе...

Белешки од денот на гласањето на Референдумот, 30 септември 2018 година: Лошиот Избирачки список, но и неефикасната администрација доведе до апсурди на денот на гласањето, како што ЦИВИЛ предупредува веќе...

Прочитај повеќе...

Александар Новакоски, адвокат и член на Експертскиот борд на ЦИВИЛ, заедно со Сашо Орданоски и Џабир Дерала, учествуваше во панел дискусија што ЦИВИЛ ја организираше веднаш по завршување на...

Прочитај повеќе...

Кај најголемиот дел од медиумите се забележува поголема застапеност на ставовите „за“ референдумот, додека кај ниту еден нема прилози со ставот „против“ што е резултат на отсуство на агитација...

Прочитај повеќе...

Сашо Орданоски, политички аналитичар и член на Експертскиот борд на ЦИВИЛ, учествуваше во панел дискусија што  ЦИВИЛ ја организираше веднаш по завршување на референдумот.

Прочитај повеќе...

Државната изборна комисија денеска со почеток во 17 часот ќе одржи јавна седница на кој ќе ги разгледува и ќе одлучува по приговорите поднесени на постапката за гласање и...

Прочитај повеќе...