Categories

МЕДИУМИ Нападот врз новинарот Олури да биде приоритет за институциите во Косово!

Здруженијата на новинарите од регионот (од Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија и Косово, Медиумскиот синдикат на Црна Гора и Независното здружение на новинарите на Србија), остро го осудуваат нападот врз косовскиот новинар Парим Олури.

Парим Олури е директор на онлајн порталот insajderi.com, добитник на бројни награди за неговата професионална работа. Здружението на новинарите на Косово (AJK) тврди дека Олури немал лични конфликти со никого и дека инцидентот е поврзан со неговата работа.

 

Новинарот Олури и неговата свршеница беа нападнати на 16-ти август во Приштина, додека влегувале во нивната зграда од три лица, кои носеле капи и за време на инцидентот, не проговориле.

„Како што се приближувавме до влезот на нашата зграда, одненадеж се појавија три лица и почнаа да ме удираат. Тие продолжија да ме удираат и кога паднав на земја, во меѓувреме, мојата свршеница падна во бесознание. Не можев да ги видам нивните лица, ниту пак нешто рекоа, сè се случи многу брзо “, изјавил Олури, според кого, нападот е поврзан со неговите неодамнешни новинарски објави”.

„Нападот врз новинар додека е во друштво на членови од неговото семејство е дури и по загрижувачки, бидејќи испраќа порака дека и семејството на новинарот не е веќе безбедно“, изјавил директорот на АЈК, Арбен Салиху.

И „Регионалната платформа на Западен Балкан за застапување на слободата на медиумите и за заштита на новинарите“, која има над 7.800 членови, остро го осуди нападот врз новинарот Парим Олури и неговата свршеница и се придружува на својот член АЈК.

Платформата очекува од властите на Косово брза реакција, идентификување на тројцата напаѓачи и соодветна казна, и ги повикува меѓународните организации кои се фокусирани на заштита на слободата на печатот и правата на новинарите, да го поддржат ваквото барање.

Новинарските здруженијата од регионот потсетуваат дека со последниов напад на Косово, во 2017 година се регистрирани девет случаи на притисок, вербални закани и физички напади,

Print Friendly, PDF & Email