Categories

ИН МЕМОРИАМ Почина актерка Биби Андерсон, ѕвездата во филмовите на Ингмар Бергман

Почина шведската актерка Биби Андерсон, која се прослави со улогите во филмовите на легендарниот режисер Ингмар Бергман, почина на 83 години.

Својата прва соработка со Ингмар Бергман се случила во 1951 година, кога учествувала во реклама за детергентот Брис. Таа исто така работела како екстра на филмски сетови како тинејџер и студирала глума во Драмската школа Terserus и во Кралскиот драмски театар училиште. Таа потоа се приклучила во Кралскиот драмски театар во Стокхолм.  Во 1950-тите, 1960-тите и 1970-тите Андерсон глуми во единаесет филмови во режија на Бергман, вклучувајќи го и „The Seventh Seal“, „Wild Strawberries“, „Brink of Life“, „The Magician“, „The Passion of Anna“, „The Touch“ и „Persona“.

Во 1963 година, Андерсон ја освои „Сребрената мечка за најдобра актерка“ на 13-ти Берлински меѓународен филмски фестивал за нејзината изведба во „The Mistress“ на Вилгот Сјоман.

А. П. 

Print Friendly, PDF & Email