fbpx
Фото: Влада на Република Северна Македонија
Фото: ОЦ Медиа
Гордана Силјановска Давкова / Социјални мрежи
Фуркан Салиу

Tag: Бисера Костадиновска Стојчевска

Костадиновска Стојчевска: Предлог законот за употреба на македонскиот јазик во петок на дневен ред во Собрание

Министерката за култура Бисера Костадиновска Стојчевска информираше дека Предлог законот за употреба на македонскиот јазик во петокот ќе биде ставен на дневен ред на собраниска седница. Таа се надева дека ...

Костадиновска-Стојчевска: Македонскиот јазик не е и нема да биде прашање за преговори или компромиси

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска преку своја објава на Фејсбук јавно упати повик веднаш да се свика Комисијата за култура во Собранието и да се усвои Предлог-законот за употреба на македонскиот ...

Костадиновска-Стојчевска: Македонската култура официјално станува дел од „Културните патеки“ на Советот на Европа

Македонската култура првпат станува дел од европскиот проект, „Културните рути“ на Советот на Европа. На последното Генералното Собрание на Aсоцијацијата прифатени се апликациите на Институтот за македонска литература од Скопје ...

Костадиновска-Стојчевска: Tие го впишаа Скопје 2014 во листата на нивни криминални проекти, ние го впишавме Скопје 2028 во листата на европски градови на културата

Љубов и почит кон својот народ и држава се покажува со вистинско вложување во зачувување на материјалното и духовно културно богатство, а не со злоупотреба на 700 милиони евра за ...

Костадиновска-Стојчевска: Законот за употреба на македонски јазик е во Собранието, пратениците да го одблокираат

„Законот за употреба на македонскиот јазик е влезен во собраниска процедура и го помина првото читање на собраниската комисија за култура. Сега е во втора фаза каде самото законско решение ...

Одлука од Ријад: Охридскиот регион останува на листата на светско наследство на УНЕСКО

Охридскиот Регион, како универзална вредност, останува на листата на светско наследство на УНЕСКО, одлуката е сооштена на 45-тата сесија на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО, што се одржува во ...

Бисера Костадиновска Стојчевска: Повратната реакција на граѓаните е вистинското мерило за нашите напори

Македонскиот јазик е жив и не е предмет на дебата, истакнува министерката за култура во интервјуто за Трн. Меѓудругото ја потенцира поддршката на министерството кон младите кои активно ја обликуваат ...

Костадиновска Стојчевска: Предложената резолуција во Сенатот е резултат на пристапот на Македонците секаде во светот

Предложена е резолуција во Сенатот да се слават македонскиот јазик, култура и историја. Министерката за култура, Бисера Костадиновска Стојчевска вели дека гордост е да се знае дека македонските јазик, култура ...

Костадиновска-Стојчевска: Пружената и прифатената рака по земјотресот во Скопје станаа симбол за сочувство, љубов и солидарноста

„Пружената и прифатената рака подоцна стана симболична претстава за градот кој со сочувството, љубовта и солидарноста на светот важи за парадигма за човечноста која е најмоќната сила за обнова и ...

Костадиновска-Стојчевска: Младите да ги воведеме во приказната за солидарноста која го изгради Скопје

„Целта на настаот што ќе се случува во Музејот на Град Скопје, ‘Зборувај за Скопје’ е да се спојат генерациите, за и младите генерации да добијат едно чувство за тоа ...

Page 1 of 4 1 2 4

CIVIL MEDIA NEWSLETTER