fbpx
Јенс Столтенберг (фото извор: НАТО)
Фото: МИА архива
Фото: Укринформ
Фото: Влада на Република Северна Македонија
Фото: ОЦ Медиа

Tag: Охридско Езеро

Еколозите бараат целосен мораториум на инфраструктурни зафати на охридското крајбрежје

Активистите на Еколошко здружение на граѓани „Фронт 21/42“ по повод Денот на Охридското Езеро 21 јуни денеска до пратениците во Собранието повторно испратија отворено писмо во кое се бара доследна ...

УНЕСКО: Мора да се најде баланс меѓу развојот и заштитата на природните реткости

Статусот на Охрид и Охридското Езеро како светско културно и природно богатство заштитено од УНЕСКО не е доведен во прашање, но мора доследно и во целина да се спроведуваат препораките ...

Охридско Езеро 23 сантиметри над дозволениот максимален водостој

Нивото на Охридско Езеро е 23 сантиметри над дозволениот максимален водостој, а нивото на Дојранското три сантимери. Според денешните хидролошки мерења, нивоата на реките не бележат поголеми отстапувања. Некои се ...

Чистење на дното на Охридското Езеро

Во пресрет на летната туристичка сезона,  Клубот за подводни дејности „Охрид“ денеска почна со активности во рамки на акцијата за чистење на дното на Охридското Езеро од цврст отпад на ...

Нивото на Охридско Езеро 20 сантиметри над дозволениот водостој

Нивото на Охридско Езеро е 20 сантиметри над дозволениот максимален водостој, соопшти УХМР.  Хидролошките мерења покажуваат дека е згфолемено и нивото на Дојранското Езеро, еден сантиметар над договорениот максимален водостој. ...

Стопирање на сите градежни активности во Охридското подрачје

Неколку еколошки здруженија испратија допис до претседателот на Владата Зоран Заев и од него бараат да се прогласи мораториум на сите крајбрежни и урбани трансформации во Охридскиот регион. Еколошкото здружение ...

Охридското езеро 23 сантиметри над дозволеното ниво

 Нивото на Охридско езеро е 23 сантиметри над дозволениот максимален водостој, додека Дојранското е два сантиметра под.  Според УХМР, повеќето реки бележат повисоки нивоа од просекот за април, а кај Црна кај Новаци, Брегалница кај ...

Охридското Езеро 25 сантиметри над дозволениот водостој

Нивото на Охридско Езеро е 25 сантиметри над дозволениот максимален водостој, додека нивото на Дојранското Езеро е три сантиметри под договорениот максимален водостој. Споредено со просекот за април, зголемен е водостојот ...

„Охрид СОС“ со порака до идниот градоначалник

Здружението „Охрид СОС“, денеска се обрати до сите кандидати за градоначалници, преку испраќање на „Платформа за зелен и современ Охрид“.Платформата  содржи  барања чиишто исполнувања ќе значат напредок за Охрид, задржување ...

Page 1 of 2 1 2

CIVIL MEDIA NEWSLETTER