fbpx
Фото: Укринформ
Фото: Фејсбук СДП

Tag: Судски совет

Фото: МИА

Судскиот совет одлучи да се стават во мирување постапките за избор на судии и утврдување одговорност за време на изборите

Судскиот совет донесе заклучок постапките за утврдување на одговорност за претседател на суд или судија и постапките за избор на претседател на суд или судија да се стават во мирување ...

Судскиот совет ја запре постапката за утврдување одговорност на претседателката на Врховниот суд

Со седум гласа „за“ Судскиот совет на денешната седница ја запре постапката за утврдување на одговорност на претседателката на Врховниот суд, Беса Адеми. Мислењата на членовите на Судски совет во ...

Гир: Имавме продуктивна средба со Дамева, Судскиот совет да ги спроведе препораките на ЕУ

Евроамбасадорот Дејвид Гир изјави дека вчера имал продуктивен состанок со претседателката на Судскиот совет (СС) Весна Дамева и се надева дека сите членови на Судскиот совет ќе свртат нова страница ...

Судски совет ја прифати оставката на претседателот Сашко Георгиев и одлучи Дамева да се врати на функција

Судскиот совет денеска на итна седница го прифати барањето за оставка на претседателот Сашко Георгиев, а согласно пресудата на Управен суд, одлучи да ја врати на функција поранешната претседателка Весна ...

Фото: МИА

Oценската мисија на ЕУ со 40 препораки за подобрување на функционирањето на Судскиот совет

Извештајот на оценската мисија на ЕУ за функционирањето на Судскиот совет содржи 40 препораки, групирани во шест сегменти – структура и компетентност на самиот Судски совет, мандатот на неговите членови, ...

Фото: миа.мк

Лога од Судски совет бара да ја изземе Лорета Ѓоргиева од Комисијата на известители поради конфликт на интереси

Министерот за правда Кренар Лога со писмен допис бара од Судски совет поради конфликт на интереси да ја изземе Лорета Ѓоргиева од Комисијата на известители по поднесени барања за утврдување ...

Хрватин на средбата со Грковска: Судскиот совет го изгуби кредибилитетот, мора да се преземат итни мерки да се надмине оваа состојба

Судскиот совет како една од најважните институции која треба да гарантира независност, објективност, ефикасност и квалитет во правосудниот систем, за жал го изгуби кредибилитетот, кажал експертот за правни прашања Бранко ...

Претседателот на Судски совет го повика министерот Лога да присуствува на седниците на Советот

Oчекувам и во интерес на правосудството е министерот за правда, Кренар Лога, да биде активен, да придонесува во решавањето на секој проблем со кој што се соочуваме како правосудство, изјави ...

Реакција од Министерството за правда на Судскиот совет во однос на судијката Снежана Манев

Министерството за правда изненадено прашува од кои причини по јавно усвоен извештај од ваша страна на 13.03.2023 година, место да  преземате соодветни  мерки, Вие, после толку месеци правите дополнителен извештај ...

Лога: Присуството на седници, без право на глас, не влијае на носењето одлуки на Судскиот совет

Присуството на министерот за правда на седници, без право на глас, не влијае на носењето одлуки и законското работење на Судскиот совет (СС), наведува министерот за правда Кренар Лога во ...

Page 1 of 5 1 2 5

CIVIL MEDIA NEWSLETTER