fbpx

Tag: циркуларна економија

Ивановски, „Пакомак“: Законите за управување со отпад се добри, но треба да се применуваат и почитуваат

Штедење енергија, заштита на природните ресурси, а преку трансформација на отпадот со вредност се намалуваат депониите како потенцијална еколошка бомба, кој со горење го загадува воздухот, почвата и водите. Ова ...

Битиќи, Шукова, Истрефи, Агатоновиќ и други истакнати имиња на утрешната регионална конференција „Визии за зелена иднина: Партнерство за циркуларност“

Регионалната конференција „Визии за зелена иднина: Партнерство за циркуларност“ ќе се одржи утре, 23 мај, во хотел Сити Парк, со почеток во 10 часот, со учество на високи претставнички и ...

(ВИДЕО) Детали за големата регионална иницијатива за трансформација на економијата во Западен Балкан

Големата регионална иницијатива, Недела на циркуларна економија на Западен Балкан, започна денеска, 22 мај, со активности низ целиот регион под мотото „Партнерство за циркуларност“. Иницијативата ја спроведува регионалната мрежа ЛогЕкс, ...

Конференција на ЦИВИЛ за иднината на циркуларната економија во Северна Македонија и Западен Балкан

Конференцијата на ЦИВИЛ под наслов „Визии за зелена иднина: Партнерство за циркуларност“ во хотел Сити Парк, на 23 мај (вторник) со почеток во 10 часот. Овој настан е дел од големата ...

Каја Шукова, министерка за животна средина (фото: Александар Ризински/ЦИВИЛ)

Шукова: ЕУ скринингот ќе ги покаже недостатоците, но потребен е заеднички напор во нивно надминување и за заштита на животната средина

Цирклуарната економија, како модел е насочена кон обнова на екосистемите, но и воведување на иновации и менување на навиките на општеството, со цел се она што како краен резултат доаѓа ...

Жил Штрифлер, Балкан Форум: Политиката служи за да се поделат луѓето и да се трупа капитал

Меѓународни искуства беа споделени на дводневната работилница на LogEx која се одржа во Скопје, во врска со предизвиците и можностите кои треба да се применат во земјите од Западен Балкан ...

Астрит Истрефи, Балкан Форум: Руската пропаганда на Балканот е загрижувачка, а заканите за бомби еден ден нема да бидат само закани

„Балкан форум“ е регионална иницијатива за унапредување на одржлив и партиципативен развој на земјите од Балканот како ефикасен корисник на ресурси, позелен и поконкурентен регион кој е базиран на соработка ...

Самир Бехариќ, Балкан Форум: На Балканот има големо руско влијание, а мирот не е нешто со кое треба да се „коцкаме“

„Имам многу пријатели во Македонија, сум бил во Скопје и Охрид, ќе го посетам и Тетово, а менталитетот е многу сличен на нашиот во Босна и Херцеговина, вели во разговор ...

Агиќ, КОД, Јајце: Не ги разбирам големите статуи во Ценарот на Скопје

Меѓународни искуства беа споделени на дводневната работилница на „Логекс“ која се одржа во Скопје, во врска со предизвиците и можностите кои треба да се применат во земјите од Западен Балкан ...

Милошевиќ, АДП-ЗИД, Црна Гора: Циркуларната економија ќе отвори нови работни места и нови бизниси

Меѓународни искуства беа споделени на дводневната работилница на LogEx која се одржа во Скопје, во врска со предизвиците и можностите кои треба да се применат во земјите од Западен Балкан ...

CIVIL MEDIA NEWSLETTER