fbpx
Руски ракетен терор: Харкив, 25 мај 2024 (фото извор: скриншот од видео извештај на Би-би-си)
Фото: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ
Фото/ Маргарита Роблес/ Wikimedia commons

Tag: зелена агенда

Зелени политики Северна Македонија

Зелените политики на Северна Македонија во 2023 година: Зелена трансформација преку циркуларна економија и обновливи извори на енергија

Северна Македонија е дел од Зелената агенда за Западен Балкан, а зелените политики во измината година ги води во правец на обновливи извори на енергија (фотоволтаици, ветерници), инвестирање во зелени ...

Серафимов: Државата поседува капацитети, но потребна е политичка волја за да се спроведе зелената агенда

„Животната средина го претставува нашето опкружување и нашата иднина. Од нас зависи дали ќе работиме понатаму со ЕУ фондови или како до сега со финансиски средства кои ги одвојуваме ние ...

Секуловски: Зелените теми не се доволно застапени во медиумите, потребен е нивен едукативен пристап за кревање на јавнат свест за зелените прашања

„Мојата лична перцепција е дека зелените теми не се доволно застапени би рекол во мејнстрим медиумите. Помали медиуми кои претендираат да се бават со истражувачко новинарство  преку репортажи или анализи ...

Николовски и Лефков: Зелената агенда реалност, се спроведува забрзано, но во јавноста не е доминантна тема

„Зелената агенда е еден пакет од патот на Балканот и на Македонија кон ЕУ. Но,, нема сосема да се сложам со тоа дека реално во македонскиот медиумски простор и во ...

Башуровски и Селмани: Зелените прашања не се на приоритетна листа на медиумите, на локално ниво поголем интерес за зелените теми

„Зелената агенда е реална. Ние како медиум барем во Битола го следиме тој процес, поголема заштита од загадувањето кое е не го причинува само РЕК Битола туку и други субјекти ...

(ВО ЖИВО) Панел на ЦИВИЛ за македонската зелена агенда со Љубиша Николовски и Горан Лефков

Зелен ЦИВИЛ (организациска единица на ЦИВИЛ) организира серија панел дискусии, на тема „Македонската зелена агенда: Реалност или тешко остварлива цел? Серијата панел дискусии продолжува во 13 часот, на која учесници ќе ...

(ВО ЖИВО) Панел на ЦИВИЛ за македонската зелена агенда со Насер Селмани и Стево Башуровски

Зелен ЦИВИЛ (организациска единица на ЦИВИЛ) организира серија панел дискусии, на тема „Македонската зелена агенда: Реалност или тешко остварлива цел? Со почеток во 12 часот, денеска учесници на панелот ќе бидат Насер ...

Д-р Огнен Марина: Постои граѓански консензус за зелените прашања, политичкиот фокус е насочен кон други наративи

Во интервју за ЗЕЛЕН Цивил, проф. д-р Огнен Марина, професор на Архитектонски факултет Скопје, зборуваше за образованието како клучен сегмент за зелената транзиција на Северна Македонија. Професорот, посочи дека ни ...

Каја Шукова, министерка за животна средина и просторно планирање (фото: Ариан Мехмети/ЦИВИЛ)

Шукова: Животна средина е едно од најскапите поглавја за која се потребни многу финансиски средства

„Ако сакаме да имаме одржлива држава треба да ни бидат трите пилари битни, економскиот, социјалниот и животната средина. Ниедно не смее да му смета на другото. Мора да има баланс. ...

Трпевски и Мехмети: Борбата за зелена иднина е долготрајна, младите се мотивирани за зелените каузи

„Мене ме охрабрува дека голем дел на средношколци се активни и верувам дека и нив ги мотивира, преку наше правно насочување, да се обратат до институциите и да се борат ...

Page 1 of 3 1 2 3

CIVIL MEDIA NEWSLETTER