fbpx
Бранко Тричковски, колумнист
Фото: МИА
ФОТО: Принтскрин

ПОПИС

„Друштво Преспа” од Тирана: Албанската Влада легитимира пописен фалсификат за Македонците, дозволувајќи грубо мешање на Бугарија во внатрешните работи

Организацијата за заштита на правата на Македонците во Албанија “Друштво Преспа”, денеска соопшти дека како најстара македонска организација во Албанија формирана во 1991 година, ги отфрла прелиминарните пописни резултати во...

Read more

Симовски: Бојкотирачите на пописот за да си ја исперат вината шират невистини дека податоците не се вистински

Најголем демант на тие што го оспоруваа(т) пописот го даде Евростат, кој е репрезент на Европската унија, кои официјално изјавија дека пописот е спроведен според сите стандарди на ЕУ и...

Read more

На пописот во Бугарија како Македонци се изјасниле 1.143 лица

За време на последниот попис на населението на Бугарија во септември минатата година како Македонци се изјасниле 1.143 лица. Тоа вчера го соопшти Националниот статистички институт на Бугарија соопштувајќи ги...

Read more

Според Пописот на населението 2021, 90 проценти од вкупното резидентно население се родени во Република Северна Македонија.

Државниот завод за статистика денес објави нов сет на податоци од Попис 2021 кои се однесуваат на брачниот статус на населението, бројот на живородени деца и миграциите внатре во државата....

Read more

АЕТМ и ДЗР во заедничка иницијатива за подобрување на статистичките податоци за е-трговија во Македонија

Како дел од напорите за подобрување на методологијата и квалитетот на податоците за е-трговијата, приближување на македонското законодавство со законодавството на ЕУ и следење на трговијата во Република Северна Македонија...

Read more

ДЗР: Недоволни мерките за воспоставување на концептот за еднакви можности на жените и мажите

Мерките и активностите кои ги преземаат надлежните институции не се доволни за да обезбедат ефективно воспоставување на концептот на еднаквите можности на жените и мажите во процесите на креирање и...

Read more

Попис 2021: Околу 80 проценти од невработените во земјава се со основно или средно образование

Во земјава има вкупно 109 249 невработени лица на возраст од 15 години и повеќе. Од нив речиси 80 проценти се со основно или средно образование. Поголемиот дел од невработените...

Read more

Попис 2021: Над една третина од граѓаните најчесто користат автомобил, секој петти оди пеш, а велосипед само 2,3 проценти

Автомобилот е најчесто превозно средство кое се користи во нашата земја. Над 35 проценти од вкупното работоспособно население на возраст од 15 години и повеќе до работа или училиште користи...

Read more
Page 1 of 42 1 2 42

CIVIL MEDIA NEWSLETTER