fbpx

МУЛТИКУЛТУРА

Пошка: Преку позитивна љубопитност до почитување на различностите

-Можеби јас не доаѓам од таков бекграунд  како Кристина што самата го искусила тој мултикултурализам во секојдневието, на нивната трпеза, но моите околности се следни, живеам во Струга, која што...

Read more

Иванова: Излегувањето од примитивизмот ќе ни дозволи нам и на нашите деца да изградиме цврсти вредности

-Треба конечно да се напушти она ниво на прифаќање и одредување флоскули, односно, истите треба да се имплементираат во општеството како едни од најважните вредности за градење на цврсти темели,...

Read more

Арсовски: Нашиот единствен пат не е да се двоиме и да останеме секој во својата различност безбедни, туку безбедноста да ја бараме во откривањето на различностите

-Несомнено е дека различностите се огромен предизвики богатство, токму во уметноста и во културата, поради тоа што се збогатува изборот, се збогатуваат можностите на уметникот да биде поширок, да биде...

Read more

(ВИДЕО) Уметниците се на почетокот и на крајот на секој општествен процес, во мир и во војна

Јавен настан на ЦИВИЛ: „Општествената одговорност на уметниците во промовирањето на мултикултурата и европските вредности“. На фотосот (од лево на десно): Биљана Јордановска, Перо Арсовски, Џабир Дерала. Фото: Г. Наумовски/ЦИВИЛ

Во денешното издание на ЦИВИЛ во живо, во 13:15 часот, стана збор за општествената одговорност на уметниците и интелектуалците. Во овој прилог, скратена Јутуб верзија од прилогот. https://youtu.be/R6bXvx7D-eA Општествената одговорност...

Read more

Заев за „Ромањуз“: Креиравме програми за да се зголеми прагот на пропорционална застапеност на Ромките и Ромите и за поголем пристап до работни места

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев во интервју за порталот „Ромањуз“, на новинарско прашање истакна дека решенијата за надминување на проблемот помеѓу Република Северна Македонија и Република...

Read more

Дерала: Луѓето мора да почнат да разбираат што подразбира самиот збор „вредности“

-Сосема кратко, бидејќи имам  серија текстови, кои се радувам што се извонредно читани, и се разбира, паралелно нападнати од трол фабриките на ултра десничарите. Основно непознавање е кога ќе кажете...

Read more

Арсовски: Различностите е богатства кои се тука околу нас не смееме да ги оставиме неоткриени и не запознаени

Несомнено е дека различностите се предизвик и богатство. Во уметноста и културата поради тоа што се збогатува изборот и можностите на уметникот. Во историјата имаме многу такви примери, во музиката,...

Read more
Page 55 of 75 1 54 55 56 75

CIVIL MEDIA NEWSLETTER