fbpx

ОБРАЗОВАНИЕ

Со 46,5 милиони долари од Светска банка ќе се реализираат проекти за енергетска ефикасност и за унапредување на образованието

Со 46,5 милиони евра обезбедени од Светска банка ќе бидат реализирани два проекта значајни за економскиот развој на земјата. Станува збор за проекти за енергетска ефикасност во јавниот сектор и...

Read more

Паолучи: Недостатоците почнуваат рано во основното образование, а опстојуваат понатаму

Иако пристапот  до образованието е подобрен, квалитетот на образованието и натаму е предизвик како што е потврдено од резултатите на учениците во Македонија на меѓународните тестирања, дека недостатоците почнуваат рано...

Read more

Бојкотот на наставата ставен во мирување, од МОН велат дека дигитализацијата ќе се спроведе

Родителите од иницијативата и Фејсбук-група „Настава и учебници мора да има“ денеска одржаа средба со претставници на Министерството за образование и наука на која се разговарало за неколку точки. Тие...

Read more

(Видео) Ходаи: Образованието треба да обезбеди безбедна средина за учениците, ослободена од говор на омраза

„Ја поздравуваме иницијативата на МОН кои имаат комплетна стратегија како треба да се одвива образованието во нашата земја. Ние се трудиме со сојузот да имаме повеќе фокус групи за да...

Read more

(ВИДЕО) Царовска: Нов систем на образование кои што ги вклучува и почитува сите мора да има

„Сите бевме сведоци дека со години објавувавме слики на дискриминирачка содржина во учебници, а денеска водиме дебата за тоа каква форма на учебници треба да имаме, при тоа секако зборувајќи...

Read more

(Видео) Џукеска: Да созададеме образование во кое учениците ќе учат како нивната сопствена култура да не биде дискриминаторска

„Евидентно е дека проблеми со дискриминација и со неразбирање на мултикултурализмот има и во академската фела и нивото не е така како што треба да биде. Од друга страна постои...

Read more

Царовска на обука со директорите на средните стручни училишта: Со унапредување на стручното образование до квалитетен кадар и можност за вработување на младите

Обука за активностите кои треба да ги спроведат директорите на средните стручни училишта каде во новата учебна 2021/2022 година започнува имплементацијата на концептот на дуално образование, како и за обврските...

Read more

Иницијаторите за бојкот од неформалната фејсбук-група „Учебници и настава мора да има“ на средба во МОН

Претставници на неформалната фејсбук-група граѓани „Учебници и настава мора да има“, која повикува на бојкот на наставата, денеска ќе има средба со претставници на Министерството за образование и наука за...

Read more

Царовска: Мора да го подобриме образованието за децата да не бидат функционално неписмени

Совршен систем не постои никаде во светот, ни во нашата држава. Ни денес не е совршено образованието и нема да биде во догледно време, но првиот чекор на подобрување мора...

Read more

Царовска за ЦИВИЛ: Образованието е клучен столб во градењето на мултикултурно и ненасилно општество

„Образованието е клучен столб во градењето на општество кое се темели на граѓанските вредности. Новата Концепција за основно образование која ќе се имплементира во следните 5-6 години за првпат ги...

Read more
Page 1 of 11 1 2 11

CIVILMEDIA NEWSLETTER