fbpx

ТОП 10

Хајредини: Тетовскиот Универзитет ја пронајде формулата за унапредување во Шангајската листа

поентира: ЏЕВДЕТ ХАЈРЕДИНИ По сè изгледа дека Тетовскиот Универзитет конечно ја пронајде формулата како на најбрз можен начин да ја унапреди позицијата во Шангајската листа на најдобри универзитети во светот.

Read more

Царовска: Воспоставуваме национални стандарди што секое дете треба да постигне со завршување на деветолетка

Со новата концепција за основно образование за прв пат се воспоставуваат национални стандарди со кои се определуваат компетенциите што треба да ги стекнат учениците во текот на деветолетката. Досега целото...

Read more

Ресен ја продолжува традицијата на заедништво – деца од различни заедници ќе бидат заедно во новата градинка Јаболче

Ресен ја продолжува традицијата на заедништво. Децата од македонска, албанска и турската заедница заеднички ќе ја посетуваат новоотворената градинка „Јаболче“. Грижата за секое дете е врвен приоритет на Владата. Продолжуваме...

Read more

Неколку лаги и неколку вистини за новата концепција за основното образование

пишува: МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА Мала анализа на Концепцијата за основното образование од 2020 година. 1. Лага е дека е ова концепција наменски создадена во овој момент, експеримент кој се спроведува само...

Read more

Филипче и Ангелов заедно со невладините организации во битка со Ковид-19

Министерот за здравство Венко Филипче во обраќањето на форумот „Справување со кризата со (не)доволни ресурси“, организиран од Македонскиот центар за меѓународна соработка и Цивика мобилитас, истакна дека се намалува бројот...

Read more

Положани: Во борба со лажните вести за вакцините против Ковид-19, кои прераснуваат во „втора пандемија“

Во ситуација на пандемија граѓаните се посензитивни и полесно потпаѓаат на лажни вести дезинформации. Претседателот на Црвен Крст, Франческо Рока ги предупредил институциите дека почнаа дезинформациите за вакцинирањето против Ковид-19,...

Read more

МОН: Со реформите во основното образование секое дете ќе го достигне својот полн потенцијал

„Новата концепција за основно образование е најавувана неколку месеци наназад и истата се изработува преку еден максимално транспарентен процес, со, како што напоменавме бројни засегнати страни – ученици, наставници, граѓански...

Read more

Анкета: Граѓаните знаат да живеат заедно, политичарите се виновни за етничките поделби

Обичните граѓани знаат да живеат заедно, меѓутоа политичарите се виновни за етничките поделби во нашето општество, сметаат граѓан(к)ите на Скопје кои екипата на ЦИВИЛ ги праша - Дали има етнички...

Read more

Конференција на ЦИВИЛ „Перспективи 2021“ – Кои се очекувањата, препораките и прогнозите за Северна Македонија во претстојната година?

ЕУ интеграции, борба против дезинформациите и хибридните закани, антикорупција, правда, попис, избори, антинационализам, зелени вредности и човекови права, се дел од темите на кои ќе се говори на конференцијата на...

Read more

Пописот ќе биде спроведен со комбиниран метод, податоците треба да ги задоволат потребите на државата

Пратениците во Собранието пред два дена со 61 гласа „за“, без ниту еден глас „против“ и без „воздржани“, го поддржаа предлог-законот за попис на населението, домаќинствата и становите во прво...

Read more
Page 92 of 126 1 91 92 93 126

CIVILMEDIA NEWSLETTER