Categories

АНАЛИЗА „Гардијан“: Mигрантската криза предизвикува зголемен ризик од ропство во ЕУ!

Кризата со мигранти предизвикува зголемен ризик од ропство во снабдувачките синџири на ЕУ, велат аналитичарите. Бизнисмените, потрошувачите и владите во државите членки на ЕУ, се повикуваат на поголема внимателност, бидејќи Модерниот индекс на ропство ја истакнува зголемената можност за експлоатација на трудот, пишува „Гардијан“.

Истражувачите откриле дека миграционата криза го зголемила ризикот од ропство и принудна работа во снабдувачките синџири во три четвртини од земјите на ЕУ во текот на изминатата година.

Романија, Италија, Кипар и Бугарија – сите клучни точки за влез во Европа за мигранти-ранливи на експлоатација – беа идентификувани од аналитичарите за ризици, како особено ранливи за ропство и принудна работа.

Годишниот модерен индекс на ропство, произведен од „Вериск Маплкрофт“, ги проценува условите кои ја зголемуваат трудовата експлоатација. Областите опфатени со Индексот ги вклучуваат националните правни рамки и сериозноста и фреквенцијата на повредите. Земјите вон Европа, како што се Северна Кореја и Јужен Судан, беа оценети како најголем ризик од модерно ропство, но истражувачите велат дека ЕУ покажала најголем пораст на ризикот од кој било регион во текот на изминатата година.

„Во минатото, приказната за ропството беше во синџирите на снабдување во далечните земји, како Тајланд и Бангладеш”, вели д-р Александра Чанер, аналитичар за човекови права во „Вериск Маплкрофт”.

„Но, сега е далеку поблиску до дома и тоа е нешто на што потрошувачите, владите и бизнисите во ЕУ мора да внимаваат. Со доаѓањето на мигранти, кои често се заробени во модерно ропство пред да влезат на работното место, ранливото население се шири”.

Меѓународната организација на трудот проценува дека 21 милион луѓе се предмет на некоја форма на ропство. Најголемото глобално зголемување на ризикот од ропство беше во Романија, која се покачи за 56 места во Индексот и е единствената земја од ЕУ што е класифицирана со „висок ризик”. Турција се најде на второто место, придвижувајќи се за 52 места, од среден до висок ризик. Приливот на стотици илјади Сиријци кои бегаат од војна, во комбинација со турскиот систем за ограничување на работните дозволи, доведе до илјадници бегалци кои станаа дел од неформалната работна сила, се вели во студијата.

Владата, која е фокусирана на политичка акција, не дава приоритет на кршењето на трудот, што дополнително го зголемува ризикот. Во текот на изминатата година, неколку големи брендови од турски текстилни фабрики се поврзуваат со детски труд и ропство!

Сликата во Романија е посложена, велат истражувачите. Категоријата со висок ризик во земјата ги одразува потешките и чести случаи на модерно ропство, но исто така, одразува поголем број на кривични истраги во Романија, обично во соработка со органите за спроведување на ЕУ.

И Романија и Италија, кои се искачија за 17 места, имаат најлошо пријавени повреди во ЕУ, вклучувајќи ги и тешките форми на присилна работа, како што се ропството и трговијата со луѓе, се вели во студијата.

ЕУ, во просек, останува на среден ризик од модерно ропство, соопштува Индексот.

„Тоа е маргинална промена, но возачот во Велика Британија е [недостаток на] спроведување”, рече Чанер.

Таа вели дека иако има позитивни промени во Обединетото Кралство, како што се проширените овластувања и надлежностите на Gangmasters (Gangmasters and Labour Abuse Authority), новите податоци откриваат празнини во британскиот Трудов инспекторат. Во Германија, која, исто така, имаше нагорна промена во својот резултат, имаше зголемување на регистрираните прекршувања на трговијата со луѓе и ропство.

Извештајот на „Гардијан“ оваа недела откри дека модерната трговија со робови се заснова во Велика Британија.

Повеќе од 100.000 имигранти влегле во Европа по морски пат во првите седум месеци од 2017 година, од кои 82 отсто слетале во Италија, според Меѓународната организација за миграција. Пристигнувањата во Грција се намалија по договорот ЕУ-Турција, но земјата е домаќин на значителен број мигранти. Таа се искачи за 16 места во Индексот.

Поради географската промена со пристигнувањето на мигранти по воден пат, аналитичарите очекуваат влошување на ризикот од модерното ропство во Италија во текот на следната година, при што земјоделството претставува главен сектор на загриженост.

Петте најлоши земји на глобално ниво, оценети со екстремен ризик од модерно ропство, се: Северна Кореја, Сирија, Јужен Судан, Јемен и Демократска Република Конго.

Главните производствени центри на Бангладеш, Кина, Индија, Индонезија, Малезија, Мјанмар, Филипини и Тајланд се вклучени во екстремните или категориите со висок ризик. Сепак, Индија и Тајланд ги подобрија своите резултати, поради подобри напори за спроведување на законите поврзани со ропството.

 

Print Friendly, PDF & Email