Categories

МКЦ Книга за македонскиот стрип во изданијата на новосадски „Дневник“

Во Младинскиот културен центар денеска ќе биде промовирана книгата „Македонскиот стрип во изданијата на новосадски „Дневник‘“ на авторите Александар Стеванов, Дарко Богданов и Сашо Гачев. Објавена е со поддршка од фестивалот „Скопје креатива 2018“.  

Во неа се опфатени стриповите на македонски автори објавени во популарните изданија на издавачот „Дневник“ од Нови Сад, а содржи и анализа за нивното културолошко влијание. Покрај историјатот и фактографијата на објавените стрипови, тие се разработени и преку 10 рецензии од визуелен и драматуршки аспект, а претставени се и повеќе насловни страници, како и некои порепрезентативни цртежи  во нив.

– Книгите посветени на македонската стрип-историја се неверојатно малку и во последниве речиси триесет години се објавени само две. Токму затоа оваа публикација, која изнесува на виделина некои досега непознати настани од македонското стриповско минато, претставува храбар чекор кон надминување на таа ситуација и подигање барем за едно скалило повисоко на општествениот статус кој го има стрип-уметноста во Македонија, истакнува Александар Стеванов, еден од тројцата автори на книгата. (МИА)

image_pdf image_print
Print Friendly, PDF & Email