fbpx
epa03244691 KFOR soldiers from Hungary guard the road between north and south part of the town of Mitrovica, during clashes in the town of Zvecan, Serbia, 01 June 2012. At least five Kosovo Serbs and a NATO soldier were wounded in a gunfight in the early hours, as peacekeepers tried to dismantle Serb roadblocks blocking traffic.  EPA/STR
Фото: Мартина Ацковска / Фронтлајн

Tag: граѓанско општество

Левица се пофали на ФБ, тргнала една граѓанска организација на локално ниво (скриншот, 28 декември 2021)

Левица се пофали, ги отстранила граѓанските здруженија, не ја интересираат потребите на граѓаните

МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА Партијата Левица се пофали дека како дел од локалната власт ги отстранила граѓанските здруженија од учество во процесите на одлучување. Во кои случаи власта атакува врз граѓанскиот сектор? ...

Роберт Алаѓозовски, Национален координатор за интеркултурализам, едно општество, развој на културата и меѓуресорска соработка (фото: И. Чадиноски / ЦИВИЛ)

Алаѓозовски: Обврска на секој политичар е да ја разбере и да ја имплементира Стратегијата „Едно општество за сите“

Стратегијата „Едно општество за сите“ е значајна за развојот на нашата демократија, на општеството, но и на државата во целост. Стратегијата има влијание и во низа други области, на постоењето ...

Илинден е наш, заеднички

пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА Да беше било кој лумпен патриот од рангот на онаа, божем лева, а фашистичка братија од двакца без тројца, некое друго братство или сестринство, некоја Единствена Македонија ...

Манчевски: Во преговорите со ЕУ ќе бидат вклучени најдобрите и најупатените

Владата планира да иницира заедно со граѓанскиот сектор идеи за модел за вклучување на најквалитетните претставници од Граѓанското општество (ГО) во преговарачките тимови по поглавја со ЕУ, истакна министеропт за ...

Преку дијалог и соработка до безбедна иднина на државата

На тематскиот форум „Една година Влада - осврт на граѓанските организации“ во организација на Цивика Мобилитас, на 31 мај 2018, повеќе од 100 претставници на граѓанските организации имаа можност да упатат прашања ...

Граѓанско општество-активен или пасивен чинител во општествените промени

На конференцијата „Граѓанското општество – активен или пасивен чинител во општествените промени", што ќе се одржи утре во хотел Солун со почеток во 10 часот ќе биде  претставен Инструментот за мерење на влијанието на ...

Креирање на јавни политики во перспектива на европската интеграција

"Креирање на јавните политики во перспектива на европската интеграција" е тема на тркалезната маса во организација на ,Фондација Отворено општество – Македонија" и ,,Евротинк – Центар за европски стратегии"  што ќе се ...

Невладините не смеат да бидат предворие на власта

Денешната панел-дискусија „Има ли шанси отвореното општество во Македонија?“, во организација на Фондација отворено општество - Македонија, по повод одбележување на 25 години од нејзиното постоење и ангажман за граѓанското ...

ЦИВИЛ со нов проект за промоција на Граѓанската повелба

„Граѓанска повелба - Што има тука за мене?“ е пилот проект преку кој ЦИВИЛ -Центар за слобода ќе ја промовира Граѓанската повелба и истражување на можности за меѓусекторска соработка и партнерства. Проектот ...

Кржаловски: По 11 години власт на ВМРО-ДПМНЕ треба да се даде повеќе време на новата власт

По 11 години власт на ВМРО-ДПМНЕ треба да се даде повеќе време на новата власт - вели Александар Кржаловски, Извршен директор на МЦМС во разговор за ЦИВИЛ Медиа во „Перспективи ...

Page 1 of 4 1 2 4

CIVILMEDIA NEWSLETTER