fbpx
Фото: МИА архива
Фото: Укринформ
Фото: Влада на Република Северна Македонија
Фото: ОЦ Медиа
Гордана Силјановска Давкова / Социјални мрежи

Tag: ЕК

Ана Писонеро, портпарол на ЕК

Писонеро: ЕК го одобри Планот за реформи и инвестиции во Украина

Европската комисија донесе Одлука со која даде позитивна оценка за спроведување на Планот за Украина, кој претставува сеопфатната стратегија за реформи и инвестиции во земјата за следните четири години, информира ...

ЕК по повод Меѓународниот ден на Ромите: Потребни се напори за видлив напредок во справување од дискриминацијата на Ромите

Меѓународниот ден на Ромите, посветен на најголемото етничко малцинство во Европа, ги слави различностите, ромската култура и уметност, нивниот јазик и придонес во европската историја и општество, наведуваат потпретседателката на ...

ЕК подготви Упатство за ублажување на онлајн ризиците по изборните процеси

Европската комисијата изработи Упатство со препорачани мерки наменети за „многу големите онлајн платформи“ со цел ублажување на системските ризици на интернетот што би можеле да влијаат врз интегритетот на изборните ...

Египет е столб на стабилност во регионот, Договорот со ЕУ е голем историски потег, смета потпретседателот на ЕК Маргаритис Схинас

Договорот ЕУ-Египет не е само за мигрантското прашање, туку опфаќа широка програма за поддршка на египетската економија и навистина претставува голем историски потег, истакна потпретседателот на Европската комисија Маргаритис Схинас ...

Фото: Ројтерс

ЕK ја тужи Грција пред Судот на правдата на ЕУ затоа што не ја спровела бараната ревизија на плановитe за справување со ризиците од поплави

Европската комисија денеска соопшти дека ќе ја тужи Грција пред највисокиот суд на ЕУ поради тоа што не ги ревидирала плановите за справување со ризиците од поплави, клучна алатка за ...

Фото: Х

Фон дер Лајен: Треба да го поддржиме патот на Западниот Балкан кон ЕУ на секој можен начин

Во изминативе години ја сменивме брзината во нашиот пристап кон Западен Балкан, но сфативме дека не е доволно само да чекаме регионот да ни се приближи, изјави денеска претседателката на ...

ЕК објави транзициски план за зелена, дигитална и отпорна земјоделско-прехранбена индустрија

Европската комисија денеска објави план за транзиција на земјоделско-прехранбениот индустриски екосистем, во кој главен фокус е ставен на прехранбената индустрија. Планот ги идентификува предизвиците и можностите на прехранбениот сектор и ...

ЕК создава поморски хуманитарен коридор за поддршка на населението во Газа

Претседателката на Европската комисија Усрула фон дер Лајен планира неделава да отпатува за Кипар за да го поттикне формирањето на хуманитарен коридор за поддршка на населението во Газа преку овој ...

ЕК предложи измени на Буџетот на ЕУ за 2024 година, 501 милион евра наменети за Западниот Балкан

Согласно усвоената ревизија на Повеќегодишната финансиска рамка (МФФ) за периодот 2021-2027 година, Европската комисија предложи измени на Буџетот на ЕУ за 2024 година, со кои за Планот за раст за ...

Page 1 of 8 1 2 8

CIVIL MEDIA NEWSLETTER