fbpx
Фото: МИА
Алексеј Навални. Фото: Скриншот
Проф. д-р Ратко Дуев, декан на Филозовски факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Скопје (фото А. Мехмети/ЦИВИЛ)

Tag: Каја Шукова

Каја Шукова, министерка за животна средина и просторно планирање (фото: Ариан Мехмети/ЦИВИЛ)

Шукова: Првпат обезбедивме финансиски средства за поддршка на сите национални паркови во државата

Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) преку буџетот во рамки на Програмата за инвестирање во животната средина за 2024 година,  првпат обезбедува директна финансиска поддршка за сите четири ...

Фото МИА

Шукова најави проект против аерозагадувањето за Скопје, Куманово, Битола и Тетово

Постојано се преземаат мерки против аерозагадувањето, во рамките на оние надлежности што ги има Министерството за животна средина, посочи министерката за животна средина и просторно планирање, Каја Шукова, која денеска ...

Зелената трансформација

Шукова: Животна средина треба да биде дел од образованието, низ пракса да покажеме дека знаеме да се грижиме за неа

„Она на што треба, можеби да обрнеме малку повеќе внимание на основнот образование и да вратиме алатки, како на времето што беше Зелениот пакет во образованието“ изјави министерката за животна ...

Каја Шукова, министерка за животна средина и просторно планирање (фото: Ариан Мехмети/ЦИВИЛ)

Шукова: Не сме дел од Стратегијата за минерални суровини, но бидете сигурни дека ќе дадеме коментар и направиме паралела со стратегиите за животна средина

„Формирана е работна група, дадена е задачата на МАНУ, но ние не сме дел, но тоа не значи дека нема да бидеме дел од процесот на коментирање на Стратегијата“, изјави ...

Каја Шукова, министерка за животна средина и просторно планирање (фото: Ариан Мехмети/ЦИВИЛ)

Шукова: Животна средина е едно од најскапите поглавја за која се потребни многу финансиски средства

„Ако сакаме да имаме одржлива држава треба да ни бидат трите пилари битни, економскиот, социјалниот и животната средина. Ниедно не смее да му смета на другото. Мора да има баланс. ...

Каја Шукова, министерка за животна средина (фото: Александар Ризински/ЦИВИЛ)

Шукова: Наскоро ќе има Закон за декарбонизација

Намалувањето на емисиите на јаглероден диоксид, декарбонизацијата ќе биде регулирано со закон, а стопанството е подготвено да го спроведува, ова го спомена министерката за екологија Каја Шукова на конференција на ...

Одлука од Ријад: Охридскиот регион останува на листата на светско наследство на УНЕСКО

Охридскиот Регион, како универзална вредност, останува на листата на светско наследство на УНЕСКО, одлуката е сооштена на 45-тата сесија на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО, што се одржува во ...

Шукова: Прашање на време е кога ќе почне да се имплементира проектот за изградба на Пречистителна станица во Скопје

Проектот за изградба на Пречистителна станица во Скопје не е замрзнат и мислам дека час поскоро ќе почне со реализација, рече денеска министерската за животна средина и просторно планирање Каја ...

(ВИДЕО) Битиќи и Шукова за трансформација на економијата и перспективите на цирклуарна економија

На првата сесија „Трансформација на економијата на локално и национално ниво: Стратегии, предизвици и перспективи на циркуларната економија“ на конференцијата на ЦИВИЛ „Визии за зелена иднина: Партнерство за циркуларност“ говореа ...

Каја Шукова, министерка за животна средина (фото: Александар Ризински/ЦИВИЛ)

Шукова: ЕУ скринингот ќе ги покаже недостатоците, но потребен е заеднички напор во нивно надминување и за заштита на животната средина

Цирклуарната економија, како модел е насочена кон обнова на екосистемите, но и воведување на иновации и менување на навиките на општеството, со цел се она што како краен резултат доаѓа ...

Page 1 of 2 1 2

CIVIL MEDIA NEWSLETTER