fbpx
Стево Пендаровски / Социјални мрежи
МНР. Фото: Ангел Ангеловски
Бранко Тричковски, колумнист
Фото: Ројтерс
Фото: Ројтерс

Tag: МОН

Фото: миа.мк/архива

МОН: Изготвени нацрт верзии на новите закони за средно, за стручно образование и обука и за образование на возрасните

Три нови законски решенија ќе го стимулираат напредокот на средното, стручното образование и обука, како и образованието на возрасните. Нацрт верзиите се изготвени низ повеќе дискусии организирани периодов со засегнатите ...

МОН континуирано го унапредува ученичкиот и студентскиот стандард, годинава рекорден буџет за финансиски стимулации

Министерството за образование и наука (МОН) обезбедува континуитет во унапредувањето на ученичкиот и студентскиот стандард, преку постојано зголемување на износите на постојните финансиски надоместоци и стимулации, но и воведување на ...

Фото: миа.мк

Краткиот период и недоволно практична настава се меѓу причините за стопирање на запишувањето вонредно на здравствените струки

Краток период на завршување и недостиг од практична настава, која е значајна за здравствените струки, се меѓу причините за одлуката на МОН да се стави во мирување вонредното запишување на ...

Фото: миа.мк/архива

Средните училишта со здравствени струки нема да запишуваат ученици вонредно

Во средните училишта во државава кои имаат насоки од здравствена струка повеќе не ќе може вонредно да се запишуваат ученици. Од Министерството за образование и наука за МИА потврдија дека ...

МОН: Испитниот материјал за државната матура е соодветен на воспитно – образовниот процес на учениците кои матурираат годинава

Испитниот материјал за полагање на државната матура во учебната 2022-2023 е соодветен на случувањата во училиштата во целиот изминати период на образование на оваа генерација матуранти. Испитните комисии кои ги ...

Ковачевски: Со МВР и МОН ќе разговараме за дополнителни мерки за целосно справување со заканите за бомби

Премиерот Димитар Ковачевски соопшти дека денеска ќе има средба со министрите за внатрешни работи и за образование и наука за да се разгледаат дополнителни мерки за справување со лажните дојави ...

Спасовски: Интензивно работиме со МОН, сите заеднички да постапуваме за учениците да бидат безбедни и безбедно да се одвива наставата

Интензивно работиме со Министерството за образование и наука (МОН) и веќе се направени одредени усогласувања. Ќе почне и комуникацијата меѓу нашите Сектори за внатрешни работи и образовните институции, заради тоа ...

Грантови за активности што го унапредуваат мултикултурализмот ќе добијат 44 основни и 16 средни училишта

Четириесет и четири основни и 16 средни училишта низ државава ќе добијат средства за реализација на активности кои придонесуваат за развој и унапредување на мултикултурализмот, меѓуетничката интеграција и толеранција за учебната 2022/2023 ...

МОН и ОБСЕ ќе потпишат меморандуми за разбирање

Во Министерството за образование и наука (МОН) денеска ќе бидат потпишани меморандуми за разбирање со Канцеларијата на ОБСЕ за спроведување заеднички активности во образованието и за проектот „Градиме нови мостови“ ...

Шаќири: На почетокот на второто полугодие ќе се испорачаат учебниците по математика и општество за второ одделение

Учениците од второ одделение на почетокот на второто полугодие ќе ги добијат учебниците по математика и општетство, најави денеска Министерот за образование и наука, Јетон Шаќири. Тој пред почетокот на ...

Page 3 of 6 1 2 3 4 6

CIVIL MEDIA NEWSLETTER