fbpx

Tag: МОН

Шаќири во САД се сретна со конгресментот Пит Сешнс

Соединетите Американски Држави и во иднина ќе продолжат да го поддржуваат развојот на образовниот систем во Северна Македонија. Ќе се обезбеди контиунитет на финансиската и логистичката поддршка што и досега ...

МОН: Учебници за шесто одделение ќе се испорачуваат и викендов

Учебниците за шесто одделение што се веќе одобрени од Националната комисија за учебници и имаат добиено ЦИП запис, веќе се печатат и испорачуваат до училиштата. Задолжените за испорака се максимално ...

Шаќири на Конференција на министрите за образование на Советот на Европа, дигитализацијата на образованието е меѓу приоритетите на МОН

Искористувањето на потенцијалот на дигиталната трансформација во и преку образованието е од клучно значење во современиот свет. Затоа и ние како држава сме фокусирани на дигитална трансформација на оваа област, ...

Фото: МОН

МОН: Платите на наставниците од овој месец се зголемуваат за 15 проценти

Платите на наставниците и на другите вработени во основните и средните училишта продолжуваат да се зголемуваат. Како резултат на заложбата за создавање квалитетно образование кое се темели на мотивирани наставници, ...

Трошоците за сместување и исхрана во студентските домови по стара цена

Најавеното покачување на цената за сместување и исхрана на студентите во државните студентски домови во Скопје нема да се реализира, откако денеска Државниот Студентски Дом „Скопје“ на седницата на Управен ...

МОН: Нема да дозволиме покачување на цените за сместување преку самоволие и непочитување на прописите

Нема да дозволиме покачување на цените за сместување преку самоволие и непочитување на прописите, соопшти денеска Министерството за образование и наука, откако вчера организацијата Студентски отпор објави дека се зголемени ...

МОН и БРО не биле надлежни за промена на учебниците, а што велат препораките на историската комисија

Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања меѓу Северна Македонија и Бугарија досега усогласи препораки за заедничко одбележување на св. Кирил и Методиј, св. Наум Охридски, св. Климент ...

Фото: МТСП

Тренчевска во посета на градинката „Земунски бисер” со цел унапредување на детската заштита преку добри примери

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска заедно со делегацијата од Република Северна Македонија во склоп на претставници од Министерството за труд и социјална политика и претставници од проектот ...

Шаќири го поздрави надминувањето на застојот во работата на собраниската комисија за образование

Министерот за образование и наука Јетон Шаќири е задоволен што по две години пауза, поради политички превирања, продолжи со работа собраниската матична комисија, информира Министерство за образование и наука. -Драго ...

Се разгледува дали новата учебна 2023-2024 година да започне на 11 септември или да остане вообичаениот датум 1 септември

Новата учебна 2023-2024 година може да започне на 11 септември и да заврши до крајот на јуни, сепак, постои можност почетокот да остане на 1 септември, а во текот на ...

Page 1 of 5 1 2 5

CIVIL MEDIA NEWSLETTER