fbpx

Tag: образование

Седница на кризниот штаб: Вакцинацијата се одвива непречено во целата држава, образовниот процес да се одвива со физичко присуство, сертификат за влез и излез од државата

Членовите на Главниот координативен кризен штаб (ГККШ) на Владата на денешниот состанок разгледаа и разговараа за одделни предлози, а со цел обезбедување и целосна грижа за колективното здравје на граѓаните. ...

Новата концепција за основно образование ќе се применува во прво и четврто одделение со стартот на новата учебна година

Концепцијата за основно образование, која овој март беше усвоена по четири месеци дебати и полемики, ќе се применува со стартот на учебната 2021/2022 година. Најпрво во прво и четврто одделение, ...

Добро утро со Орданоски

Образовна реформа „од заседа“?

пишува: САШО ОРДАНОСКИ Начинот на кој Министерството за образование и наука се впушти во реформа на наставните програми за основното и средното школство во Македонија се чини како школски пример ...

Неколку лаги и неколку вистини за новата концепција за основното образование

пишува: МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА Мала анализа на Концепцијата за основното образование од 2020 година. 1. Лага е дека е ова концепција наменски создадена во овој момент, експеримент кој се спроведува само ...

Преку широка општествена дебата ќе дојдеме до најдобар модел за основното образование, вели Заев

Премиерот Зоран Заев вели дека е непходно да се направат реформи во основното образование. Дебатата за нив вели е отворена, и ќе се чујат сите кои имаат што да кажат ...

Образ ова ни е!

Доколку се разложи зборот ОБРАЗОВАНИЕ како што е насловот на ова четиво, се добива епитет на човек кому образот би требало да му е чист.  Таа 1991 година војната во ...

Неопходна е промена на учебниците!

Центарот за човекови права и разрешување конфликти (CHRCR) ги презентираше резултатите од истражувањето спроведено во рамките на проектот „Од етнички до граѓански национализам преку основното образование“, во Институтот за социолошки ...

Page 1 of 7 1 2 7

CIVILMEDIA NEWSLETTER