fbpx
Јенс Столтенберг (фото извор: НАТО)
Фото: МИА архива
Фото: Укринформ
Фото: Влада на Република Северна Македонија
Фото: ОЦ Медиа

Tag: Охрид SOS

„Охрид СОС“ со порака до идниот градоначалник

Здружението „Охрид СОС“, денеска се обрати до сите кандидати за градоначалници, преку испраќање на „Платформа за зелен и современ Охрид“.Платформата  содржи  барања чиишто исполнувања ќе значат напредок за Охрид, задржување ...

Еко недела: „На Охрид му требаш!“

Првата недела од jули невладината организација „Охрид SOS“ и ЗУМД Такт ја одбележаа како „Еко недела“ во Охрид, преку активности и работилници за подигнување на еколошката свест кај младите. Според ...

УНЕСКО да го заштити Охрид како природно и културно наследство

Мораториум врз сите градежни зафати во охридскиот регион којшто е ставен целосно под заштита на УНЕСКО, како дел од светското природно и културно наследство, побараа активисти на граѓанската иницијатива „Охрид ...

Еколозите го заштитија Езерото!

Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам (ДИГУ) и Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС), доставија известувања со кои се бара Општина Охрид да го поништи одобрението за градба на хотел ...

Хидробиолошкиот завод научно да објасни зошто растенијата мирисаат на нафта?!

„Не станува збор за нафтена дамка во Охридското Езеро ниту за мрсни материи, туку за присуство на растителен материјал – делови од водни растенија и кончести алги, кој при разградбата ...

Драгана Велковска, „Охрид СОС“: На езерото му се случува екоцид!

Граѓанската иницијатива „Охрид СОС“ на нејзината Фејсбук страница објави фотографии на кои се гледа повлечената вода од Охридското Езеро и дамки од остатоци од нафта. Активистката Драгана Велковска во разговор ...

Рокот на УНЕСКО истекува утре!

До утре, 1-ви февруари, Македонија треба да достави извештај за статусот на конзервација и за чекорите преземени за спроведување на препораките во случај на потенцијална опасност за природните и за ...

„Охрид СОС“: Идејата на ВМРО-ДПМНЕ е погубна за Охридското Езеро!

„Експресниот пат низ срцето на Галичица е најкриминалната идеја што од осамостојувањето на Македонија му се заканила на Националниот парк! Тој 'проект' е целосно неоправдан економски, зашто ќе го наруши ...

Општина Охрид: Хотелот во Лагадин не е закана за екосистемот на Охридското Езеро

Општина Охрид тврди дека изградбата на хотелот во заштитната крајбрежна зона во селото Лагадин е согласно законската регулатива и дека не претставува никаква закана за екосистемот на Охридското Езеро. Од ...

CIVIL MEDIA NEWSLETTER