fbpx
Фотомонтажа: Д. Мишев / ЦивилМедиа
Фото: Архива
Фото: Принтскрин / Полиграф

Tag: заштита

Светските медиуми испратија писмо до израелските власти за заштита на новинарите во Газа

Раководителите на неколку светски медиумски куќи потпишаа писмо во кое ги повикуваат израелските власти да ги заштитат новинарите во Газа, велејќи дека новинарите работат во услови без преседан и дека ...

Костадиновска-Стојчевска: Со новиот Закон за македонскиот јазик тој се заштитува како духовно наследство

Македонскиот јазик како официјален јазик на територијата на целата држава, а ние како земја сме потписнички на конвенцијата на УНЕСКО за заштита на материјално и нематеријално наследство. Македонскиот јазик, како ...

Проф. Пандев: Државата се грижи и го негува македонскиот јазик, вложува во образовниот систем, постојат обуки

Светот денес го одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик (21 февруари), кој УНЕСКО го прогласи за меѓународен ден во 1999 година. Овој ден се слави низ целиот свет со разни ...

Куманово доби Центар за упатување на жртви од сексуално насилство

Во просториите на кумановската болница денеска беше отворен Центар за жртви од сексулано насилство. Центарот е резултат на мултисекторската соработка на министерствата за здравство, труд и социјална политика, внатрешни работи, ...

ЕУ регулативата за заштита на личните податоци предизвик за македонските компании

Македонските компании се информирани за европската регулатива за заштита на личните податоци, но не се доволно запознаени како треба да постапат и кои активности да ги преземат за да ја ...

Макрадули: Поефективно да работиме во иднина и да ја заштитиме природата

Согласно европските политики да ја зголемиме регионалната соработка од аспект на заштитените подрачја, заштитата на биодиверзитетот со едно транспонирање со националните стратегии во регионални стратегии, со едно скалирање на нашите ...

Стапуваат на сила новите европски правила за заштита на приватноста

Во ЕУ од денеска стапува во сила новата европска регулатива за заштита на личните податоци, позната како ГДПР, која и им дава на корисниците поголема контрола врз сопстените податоци. Ревидираната регулатива ...

Благо зголемување на несреќите на работа, законските измени недоволни

Последниот извештај за несреќи при работа што години наназад го изработува Македонското здружение за заштита при работа потврдува дека се уште се гине на работното место. Дваесет и четирите регистрирани ...

Анализа на законодавството за заштита на децата жртви од насилство

Јавна промоција на Компаративната анализа на законодавството посветено на заштита на децата жртви од насилство помеѓу Македонија и земји со контекстуални сличности ќе се одржи денеска во Скопје. ​Покрај авторите на ...

Page 1 of 3 1 2 3

CIVIL MEDIA NEWSLETTER