fbpx
Драган мИшев, новинар, ЦИВИЛ Медиа(фото: Б.Јордановска/ЦИВИЛ)
Бранко Тричковски, колумнист
Од одбележувањето на Денот на независноста на Украина во Скопје, 24 август 2022 (фото: ЦИВИЛ)
фото: Едуард Крижанивскиј
Претседателот на Украина, Володимир Зеленски (фото: Кабинет на Претседателот на Украина)

АНТИКОРУПЦИЈА

Борба за затворено општество: Медиумски простор со еднонасочна идеолошка радијација

Илустрацијата е создадена со помош на вештачка интелигенција

Дали напорите за реформи и борбата против корупцијата се можни без медиуми ослободени од контролата на богатите и моќните? Ако се погледне медиумскиот пејзаж, земјава сѐ помалку наликува на плурално...

Read more

Маричиќ: САД и Северна Македонија заедно работат во борбата против корупцијата, а таа борба сега добива институционална форма

САД и Северна Македонија заедно работат во борбата против корупцијата, и тоа ни е ѝ целта со овој закон за рестриктивни мерки – да оние укажувања од САД добијат институционална...

Read more

ДКСК: Од 56 иницијативи за покренување постапка за крвично гонење ниту една не е процесуирана

Државната комисија за спречување на корупцијата за време на петгодишниот мандат оформила вкупно 2872 предмети од кои 2788 биле по пријави од областа на спречување на корупцијата, а 84 предмети...

Read more

Северна Македонија напредуваше девет позиции на Индексот на перцепција на корупција за 2023

Северна Македонија напредна за два индексни поени и девет позиции на најновата листа на Транспаренси интернешнл, која што го оценува напредокот на земјата во борбата против корупцијата. Според Индексот на...

Read more

Транспаренси Интернешнл за најкорумпираните земји во Европа: Унгарија на врвот, Данска со најмалку корупција

Транспаренси интернешнал го објави својот најнов извештај за напорите за борба против корупцијата во Западна Европа и ЕУ. Според перцепциите на експертите, корупцијата во Западна Европа и во Европската унија...

Read more

Транспаренси Интернешнл ќе ги презентира наодите од Индексот на перцепција на корупцијата за 2023

Транспаренси Интернешнл – Македонија денeска ќе ги презентира наодите од Индексот на перцепција на корупцијата (ИПК) за 2023 година. Претседателот на Транспаренси Интернешнл – Македонија, Благоја Пандовски ќе информира како...

Read more

Кузеска: На повидок нов скандал во Охрид, Пецаков доделил пари на ракометен клуб во кој е основач

На повидок е нов скандал во општините под капата на ДПМНЕ. Градоначалникот на Охрид, Кирил Пецаков, доделил пари на ракометен клуб во кој самиот тој е основач. Над 250 илјади...

Read more
Page 1 of 23 1 2 23

CIVIL MEDIA NEWSLETTER