fbpx

Тренчевска: Политиките треба да бидат насочени не кон полова, туку кон родова еднаквост

За да може да зборуваме за родова еднаквост, најнапред треба да знаеме што е родова еднаквост, и што овозможува. Често се поставува прашањето – зошто родова, а не полова еднаквост?,...

Read more

Маричиќ: Бошњаците се важен дел од македонскиот културен мозаик, заедно градиме европско и демократско општество

Придонесот на Бошњачката заедница во економскиот, културниот и општествениот живот во земјава е мошне значаен. Нивното учество во сите значајни државни процеси е од клучно значење за напредокот и развојот...

Read more

Јовески: Обвинителството не беше консултирано за измените во КЗ, ќе се обидеме да спасиме од застарување дел од предметите

Владата во постапката за донесување закони, а исто така и Собранието не ги достави измените на Кривичниот закон до надлежните институции. Веројатно сметале на итноста на донесувањето на законот, тоа...

Read more

Бочварски од Штип: Ако пред 10 години капиталните инвестиции беа 270 милиони евра, сега се над 460 милиони

„Еве само за споредба ако пред десетина години капиталните инвестиции изнесувале не повеќе од 270 милиони евра, минатата 2022 година имавме рекорд, и тие изнесуваа 465 милиони евра, а само...

Read more

Маричиќ од Штип: Алтернативата на ЕУ подразбира отселување од државата

„Бев прашан дали имаме подобра алтернатива од ЕУ. Секако дека имаме, но секоја алтернатива што мислиме дека е подобра подразбира отселување од државата. Затоа се бориме да не мора ниту...

Read more

Пендаровски: Историското искуство не научи да не се плашиме од различните, туку да ја прифатиме и почитуваме различноста

Стево Пендаровски, претседател на Северна Македонија (фото: Б.Јордановска)

Со нашиот пристап кон градењето на односи на почитување и соработка меѓу различните етнички и верски заедници, ние сме позитивен пример не само за нашиот регион. Историското искуство не научи...

Read more

Ковачевски: Опозицијата има стратегија на постојана блокада, министерот за правда утре во детали ќе го појасни предложениот Закон за амнестија

Премиерот Димитар Ковачевски денеска коментирајќи ја најавата на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски дека ќе го блокираат со амандмани законот за амнестија, изјави дека блокадата е стратегија на опозицијата, која...

Read more

Мојановски: Македонското општество и институции имаат јасен концепт во однос на верското и секуларното

Религиските организации, вклучително и црквата и исламската заедница, се структури кои егзистираат во цивилното општество, имаат свои интереси, ги афирмираат во согласност со нивното учење, и тука нема никаков проблем....

Read more

Михајловиќ, АДИ: Економската криза -„покритие“ за неисполување на програмите ветени за време на изборната кампања на градоначалниците

Економската криза на некој начин е „покритие“ за неисполување на програмите ветени за време на изборната кампања на градоначалниците“ – вели во изјава за „Фронтлајн“, Катица Михајловиќ од Асоцијацијата за...

Read more
Page 1 of 301 1 2 301

CIVIL MEDIA NEWSLETTER