fbpx

ГОВОР НА ОМРАЗА

По изгласаниот Закон за државјанство, лавина од дезинформации и говор на омраза

Откако Собранието го изгласа Законот за државјанство, на интернет а особено на социјалните мрежи започна еден вид кампања, претежно со лажни вести и дезинформации, меѓутоа вешто филувани за да изгледаат...

Read more

Кордалов: Институциите да бидат поефикасни при санкционирање на кривичните дела што произлегуваат од говор на омраза

Постојат две главни прашања, вели комуникологот Бојан Кордалов. „Првото е, како да се охрабри дебата без говор на омраза и дискриминација, и второто е како да се направат вести (вистински...

Read more

Писателот Попески: Институциите да го санкционираат тој што во мое име ширеше говор на омраза на Фејсбук

Отакако вчера ЦИВИЛ Медиа алармираше дека е злоупотребен идентитетот на писателот Наум Попески, денес веќе не постои лажниот Фејсбук профил со истото име, преку кој се ширеше експлицитен говор на...

Read more

Голема регионална конференција за нападите врз демократијата и човековите права во Западен Балкан

„Напади врз демократијата и човековите права: Граѓанските организации во поддршка на општествата од Западен Балкан кои се соочуваат со дезинформации, говор на омраза и хибридни напади“ е регионална конференција, организирана...

Read more

Над 120 случаи на оркестриран политички и етнички говор на омраза и лажни вести во мај и јуни

Фокусот на Мониторинг тимот на ЦИВИЛ во периодот мај-јуни 2021 беше структурираното следење на говорот на омраза и лажните вести на социјалните мрежи и електронските медиуми. Во овој период детектирани...

Read more

Почна црна кампања против СДСМ со спонзорирани содржини на Фејсбук и оркестрирано споделување

Почна спонзорирана црна кампања на социјалните мрежи, во пресрет на локалните избори што треба да се одржат во октомври. Партиските кујни очигледно не губат време, па предвреме ја започнаа неофицијално...

Read more

Злоупотребени идентитетот и Фејсбук профилот на писателот Попески за ширење етничка и верска омраза

Експлицитен говор на омраза на Фејсбук профил креиран околу 15 часот денеска (22 јули 2021) регистрираше Мониторинг тимот на ЦИВИЛ. Профилот го носи името на писателот Наум Попески, автор на...

Read more

Наводно видео на Зоки Фаци предизвика лавина од навреди и омраза на социјалните мрежи

Видео од контраверзниот новинар Зоран Василевски познат како „Зоки Фаци“, во кое наводно се гледа негово учество во сексуален акт со друго машко лице, се ширеше масовно вчера на социјалните...

Read more

ЦИВИЛ спроведува долгорочен мониторинг на дезинформациите и говорот на омразата, на располагање е и „Граѓанската пријава“

Постојаниот тим за мониторинг на ЦИВИЛ спроведува мониторинг на дезинформациите и говорот на омраза во изборен контекст, кој ги опфаќа интернет медиумите и социјалните мрежи, каде што можат да се...

Read more
Page 1 of 34 1 2 34

CIVILMEDIA NEWSLETTER