fbpx

ХИБРИДНИ ЗАКАНИ

ЕУ Делегација: Конкурентските сили ги искористуваат тешките ситуации да го зголемат нивното влијание преку дезинформации и лажни вести

ЦИВИЛ Медиа упати прашање до канцеларијата на ЕУ, дали Северна Македонија е мета на влијанија од антизападни центри на моќта, и во што се состојат тие влијанија. Според нив, вообичаено...

Read more

Делегација на ЕУ, Скопје: Одложувањето на преговорите влијае на разочараноста, преговорите и реформите ќе обезбедат опипливи придобивки за граѓаните

Пред неколку дена, ЦИВИЛ Медиа упати прашања до Делегацијата на ЕК во Скопје за последното истражување „Балкан барометар 2021“ на Регионалниот совет за соработка, според кое поддршката за пристапување во...

Read more

Институциите да реагираат на говорот на омраза, медиумската писменост е лек против лажните вести

„Бидејќи живееме среде хибридна војна, крајно време е да се признае дека демократските и прогресивни општества се загрозени од злоупотребата на самите демократски инструменти. Поточно, демократиите се нападнати од софистицирани,...

Read more

Ѓорѓески: Да ги научиме младите да размислуваат аналитички и критички и да сфатат што се обидуваат да кажат медиумите

Живееме во 21. каде што информацијата оди брзо, а информацијата е моќ, но луѓето манипулираат со информациите. Затоа ни треба повеќе државна регулација. Во денешно време, луѓето треба да бидат...

Read more

Шурковиќ: Мора да ја намалиме добивката што ја очекуваат одредени медиуми по ширењето дезинформации

„Бидејќи ова е феномен што влијае на речиси сите аспекти на човековите права, размислував на што да се фокусирам денес, затоа решив да се вратам на мојата позадина на криминологијата...

Read more

Хоџа: Слободите не доаѓаат како право дадено од Бога, туку како одговорност што треба да ја негуваме

„Целата поента на лажните вести е да се намали довербата во реалните вести. За родовите прашања, миграцијата, пандемијата, вакцините и нивната ефикасност. Кога демократиите користат свои правни алатки за ограничување...

Read more

Ресман: Мора да градиме моќ против пропагандата, клептократите и новите диктатори

„Руската пропаганда, лажните вести, дестабилизација на демократските општества, не се проблем само во регионот на Балканот, туку и во Европа. Во Германија, исто така, имаме руска пропаганда, ја имаме телевизиската...

Read more

Истрефи: Пропагандата има одлучувачко влијание на изборите, референдумите, мирот и процесите на интеграција во ЕУ

„ЦИВИЛ и Балканскиот форум се членови на граѓанскиот форум. Тоа е разновидна платформа на организации. Ние ги обединивме нашите напори да дадеме пример, да покажеме дека можеме да работиме заедно...

Read more

Дерала: Kрајно време е да се признае дека демократските и прогресивни општества се загрозени од злоупотребата на демократски инструменти

„Бидејќи живееме среде хибридна војна, крајно време е да се признае дека демократските и прогресивни општества се загрозени од злоупотребата на самите демократски инструменти. Поточно, демократиите се нападнати од софистицирани,...

Read more

(ВО ЖИВО) „Напади врз демократијата и човековите права: Граѓанските организации во поддршка на општествата од Западен Балкан кои се соочуваат со дезинформации, говор на омраза и хибридни напади“

Регионалната конференцијата „Напади врз демократијата и човековите права: Граѓанските организации во поддршка на општествата од Западен Балкан кои се соочуваат со дезинформации, говор на омраза и хибридни напади“  е во...

Read more
Page 1 of 24 1 2 24

CIVILMEDIA NEWSLETTER