ОПШТЕСТВО

Креативна Европа на ЕУ, поттик за културна соработка

Конференција на тема „Креативна Европа на ЕУ – поттик за културна соработка“ денеска се одржува во Скопје, во организација на Министерството за култура во соработка со Извршната агенција за образование,...

Read more

Герберих: Помирувањето е можно ако во прв план се заедничките наместо националните интереси

Скопје, 11 ноември 2017 (МИА) - Германија и Франција покажаа дека е можно да постои мир помеѓу нации кои претходно војувале меѓу себе и дека тоа функционира, бидејќи не беа...

Read more

ССМ не гласаше за претседател

(МИА) Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) не избра нов лидер на вонредниот Конгрес на синдикатот одржан во Охрид на 10 ноември. Немаше гласање по најавената точка од предложениот дневен...

Read more

Фиданоски: Крв, пот и солзи се потребни во одбрана на слободата

Новинарот Зоран Фиданоски, во интервју за ЦИВИЛ Медиа, изјави дека слободата на изразување е фундамент на едно општество без кое немаме слободни граѓани. https://www.youtube.com/watch?v=vb4KnkGMQE4 ЦИВИЛ: Што подразбирате по слобода на...

Read more

ЕК: Економскиот раст на Македонија годинава 1,7 отсто, догодина 2,7

Европската комисија во најновиот есенски економски извештај предвидува дека Македонија годинава ќе ја заврши со економски раст од 1,7 отсто. Во извештајот се вели дека економските движења и инвестициите во...

Read more

Македонија и Албанија одбележуваат пет години прекугранична соработка

Во Струга денеска ќе се одржи петтата прослава на „Денот на Европската територијална соработка“, со која Македонија и Албанија, како земји кориснички на ИПА прекуграничната програма, ќе се придружат кон...

Read more

ЦИВИЛ најостро ги осудува фашизмот и антисемитизмот

ЦИВИЛ – Центар за слобода најостро ги осудува сите форми на политички екстремизам, политички мотивираното насилство и антисемитизмот во земјава и во светот. Најчесто прикриени, но неретко и директно изразени,...

Read more

Прв македонско-албански и албанско-македонски речник за деца

Првиот македонско-албански и албанско-македонски речник за деца денеска беше презентиран пред учениците во ОУ “Братство” во Карпош. На почетокот на настанот се обрати високиот комесар за национални малцинства на ОБСЕ...

Read more
Page 279 of 399 1 278 279 280 399

БЕСПЛАТЕН ДНЕВЕН Е-БИЛТЕН

us-embassy