fbpx

ПРАВНИ ПЕРСПЕКТИВИ

Правни Перспективи

Собрание на 21 век

пишува: МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА Во Уставот, Деловникот на Собранието и во Законот за Собрание нема ниту една одредба со која се предвидува седниците на Собранието да се држат во зградата на...

Read more

Не се криви странците

пишува: МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА Прво, се формираа стотици невладини организации кои навлегоа во просторот на образованието. На чело на тие организации застанаа лекари, инжињери, режисери, глумци... И тие почнаа да изработуваат...

Read more

Власта треба да се плаши од контролните механизми, а не да ги заплашува

пишува: МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА Потпишан Кодексот за етичко однесување на функционерите, Љупчо Николовски назначен за одговорен за негово спроведување. Систем кој ќе одвраќа од злоупотреби и јасно ќе ја лоцира одговорноста....

Read more

Полицијата е бранител на човековите права

пишува: МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА Полицаец тепал човек, МВР истражува Кривични пријави за десеттемина дрвокрадци кои тепаа полицајци Протест и контрапротест – едни ќе протестираат против полициската бруталност, други ќе си ги...

Read more

Audiatur et altera pars

пишува: МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА „Лекарската комора на Република Северна Македонија најостро го осудува инцидентот што се случи викендов на Клиниката за токсикологија, каде што пациент физички го нападнал и го повредил...

Read more

Партиите не се државата, а државата не е работодавач

пишува: МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА Груби: Ќе субвенционираме приватни компании кои ќе вработуваат Албанци или граѓани од други помали етнички заедници Што е проблематично во оваа изјава? Артан Груби ја злоупотребува функцијата...

Read more

Рамковен договор

пишува: МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА Бев сведок на случувањата од 2001 година. И на склучувањето на Охридскиот договор. Бев професор со свое мислење и став. Го поддржав договорот, меѓутоа во сите години подоцна...

Read more

Што може пратениците во Собранието веднаш да направат?

пишува: МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА Доколку во Собранието на Македонија имаме пратеници, а не партиски марионети и случајно залутани ликови, тие можат да направат многу работи без да ги менуваат законите, Деловникот...

Read more

За демократијата, големата манипулација и чоколадната обланда

пишува: МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА Македонија не е демократска држава. Не беше демократска како Република Македонија, не е демократска ниту како Република Северна Македонија. Ниту една владејачка структура до сега немаше капацитети...

Read more
Page 1 of 7 1 2 7
Currently Playing