Categories

РЕГИОН Канцерогени кинески играчки запленети во Турција

Турските власти запленија 19 тони детски играчки увезени од Кина, изработени од канцерогени материи.

При анализата било утврдено дека играчките содржат тешки метали и се обоени со бои кои се користат за кожни производи, а не за играчки наменети за деца.

Играчките немале сертификат за квалитет.

Опасните играчки ќе бидат уништени. Ова е втор ваков случај, откако во 2015 година во Турција беа откриени 10 тони играчки кои содржеле тешки метали и канцерогени материи.

извор: МИА

Содржините кои ЦИВИЛ ги презема од други извори не подлежат на лиценцата Creative Commons 1.0, инаку вообичаена за содржините кои ги објавува оваа медиумска платформа. Ве молиме, консултирајте се со изворот за преземање на таквите содржини.

Print Friendly, PDF & Email