Categories

Правната анализа „Спроведување на одлуките на Европскиот суд за човековите права во периодот 2013-2016“, која е дел од едицијата „Реформите наспроти правата“, денеска ќе биде промовирана од Фондацијата Отворено општество...

На крајот на годината се сведуваат сметки, се рефлектира за постигнатото, се анализираат промашувањата, се завршуваат работи како да нема ден по 1 јануари, се оди по божиќни и...

Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои Универзалната декларација за човекови права во Париз, на 10 декември 1948 година. Декларацијата произлезе од мрачното искуство во Втората светска војна и...

Од архивата на ЦИВИЛ… ЦИВИЛ – Центар за слобода спроведе повеќе истражувања во сферата на социјалната правда во 2015-та и 2016-та година. Мониторинг тимовите и истражувачите на ЦИВИЛ дојдоа до потресни сведоштва за состојбата...

Наместо преземање на системот што го воспостави Груевски и неговото злосторничко здружение (според обвиненијата), подобро ќе беше да се урне и воспостави нов, демократски систем во кој човековите права...

Комисијата на Обединетите нации за правата на жените  побара од Мјанмар во рок од шест месеци да поднесе извештај за силувањата и сексуалната злоупотреба на  жени и девојки Рохинџи...

Дури три проектни тимови на ЦИВИЛ ќе го престојуваат во штипскиот регион во текот на наредните денаови. Ова е одлична можност за членовите и соработниците на организацијата да се сретнат...

ЛЕГИС заврши со имплементирањето на проектот „Пристап до права и заштита на ранливи групи на луѓе препознаени како бегалци или мигранти“ со финансиска поддршка од „Unitarian Universalist Service Committee“,...