Tag: депонија

Депонија на излезот од Јегуновце

Дива депонија со градежен шут на излезот од Јегуновце, регистрираше екипата на ЦИВИЛ, при враќањето од турнејата низ Полошкиот регион, на 23 јули 2019 година. На фотографиите и снимката се ...

Заборавени од државата!

Во тетовско ромско маало, во центарот на градот, живеат околу 150 души од кои дури 90 се деца. Заборавени од институциите и државата тие живеат во субстандардни услови, без вода, ...

„Дрисла“ казнета со 8.500 евра за пречекорување на емисиите на печката за медицински отпад

Согласно законот за квалитет на амбиенталниот воздух поведена е прекршочна постапка и ограничување на работата на правниот субјект депонија „Дрисла“ поради регистрирано пречекорување на дозволените граници за испуштање на инцелераторот, ...

Протест против зголеменото загадување во Тетово

Педесетина граѓанки и граѓани на Тетово денеска протестираа поради палењето на депонијата во градот, што предизвика уште поголемо загадување на воздухот во градот и околината. Протестот започна на плоштадот, а потоа ...

„Доста“: Со прес-контејнери ќе се намали дивата депонија и ќе има помалку пожари!

Од вчера повторно гори депонијата во Струга, од каде што се шири чад и неподнослива смрдеа. Од граѓанската иницијатива „Доста“ за ЦИВИЛ Медиа велат дека надлежните не ги послушаа нивните ...

„Еко-герила“ повторно протестира поради депонијата!

Фотографии од расфрлани глави од животни, внатрешни органи и коски, помешани со тони ѓубре и градежен шут, објави тетовската невладина организација „Еко Герила“, на својата Фејсбук страница. „Иако Владата на ...

Марку: Дебар се задушува во отпад!

Ни Дебар не е лишен од проблемот со складирање на отпадот. Депонијата e секојдневен проблем на жителите, посебно поради нејзината близина до градот. Негрижата на Општината и на Јавното комуналното ...

Стружани со нов протест ќе бараат трајно решение со депонијата

Пожарот на дивата депонија во Струга згасна, а на повидок е нов протест на граѓанската иницијатива „Доста“, најавен за 21 јуни (среда), во 18:00 часот.По серијата протести, преку кои иницијативата бараше ...

Одговорни личности и институции за превенција на проблеми

Граѓанската иницијатива „Доста“ од Струга, најави нов протест во четврток (на 15 јуни), овој пат наменет за институциите. „Само со одговорни институции, одговорни индивидуи и одговорно однесување може да придонесeме кон ...

Page 1 of 2 1 2
Currently Playing