fbpx
Фото: МИА
Gaza war (Image by hosny salah from Pixabay)

Tag: фашизам

Kristallnacht, Nov. 1938 Zerstörte jüdische Geschäfte in Magdeburg (Wikimedia Commons)

Меѓународен ден против фашизмот и антисемитизмот: Фашистичките групи повторно бараат да го мразиме својот сосед

На 9 ноември 1938 година, погромот познат како Кристалната ноќ (Kristallnacht) се направи првиот чекор кон обидот на нацистите за истребување на европските Евреи. Јуришните одреди на Sturmabteilung, придружени и ...

Стелт фашизам

АНА ЧУПЕСКА За потребите на еден домашен разговор, ја тестирав мобилната апликација ASK AI. Во chat box-от напишав Macedonian far right (Македонска крајна десница). И еве што беше наведено: …”Македонската ...

Правата на истите и моќта на различните

ЕМИЛИЈА ЦЕЛАКОСКА Имам впечаток дека секој од зборовите Слобода, Еднаквост и Братство кај нашите десничари, ВМРО-ДПМНЕ, вклучувајќи ја и десната Левица, е искривоколчен како Моќ за дивеење (да се прави ...

Емилија Целакоска

Негативното право и фашистичките лопати

ЕМИЛИЈА ЦЕЛАКОСКА Откако академик Коцарев ги злоупотреби застарениот концепт „природно право“ во национал-етничка смисла, небаре националноста е нешто природно и Декларацијата за човекови права, непримерно контрастирајќи ги во насловот со ...

Добро утро со Орданоски

Пиромани преоблечени во пожарникари

пишува: САШО ОРДАНОСКИ За првпат во 200 години, американскиот Капитол, под команда на претседателот Доналд Трамп, потклекна пред нападот од илјадници насилни „патриоти“ кои, неколку часови, ја окупираа веројатно најважната ...

Џабир Дерала (фото: Биљана Јордановска/ЦИВИЛ)

Среќна нова надеж

пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА Секогаш кога сакаме да се утешиме, велиме „можеше и полошо“. И во деновите пред Новата Година, имаме незапирлива потреба да правиме разни декларации, да даваме ветувања и ...

Добро утро со Орданоски

Живот ли е ЕУ или панаѓур?

пишува: САШО ОРДАНОСКИ Кога само ќе помислам колку пати сме биле во слична ситуација, очекувајќи ја дефинитивната вест за некој наш „судбински датум“, човек да се замисли како успеавме да ...

Page 1 of 2 1 2

CIVIL MEDIA NEWSLETTER