fbpx
Фото: Ројтерс
Фото: Ројтерс

Tag: КУЛТУРА

Костадиновска-Стојчевска: Ги отвораме ширум портите за да ја прегрнеме културата на Европа

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска во своја објава на Фејсбук напиша дека корените на македонската култура во Европа се напојуваат со делото на Светите браќа Кирил и Методиј, кои беа ...

Фото: Окно.мк

Што е култура (2)

НИКОЛА ГЕЛЕВСКИ/Окно Ние веќе немаме корени, имаме антени. Токму нашата одвоеност, не само од природата туку и од културата како безшевна, жива заедница, нè поттикнува да ги бараме корените. Навистина ...

Фото: Окно.мк

Што е култура (1)

НИКОЛА ГЕЛЕВСКИ/Окно Пред дваесетина години интензивно читав теориски книги за културата и културните политики. Тогаш и преку невладиниот сектор, мала група луѓе околу здружението Контрапункт и културниот центар Точка, се ...

Костадиновска-Стојчевска: Tие го впишаа Скопје 2014 во листата на нивни криминални проекти, ние го впишавме Скопје 2028 во листата на европски градови на културата

Љубов и почит кон својот народ и држава се покажува со вистинско вложување во зачувување на материјалното и духовно културно богатство, а не со злоупотреба на 700 милиони евра за ...

Костадиновска-Стојчевска: Со новиот Закон за македонскиот јазик тој се заштитува како духовно наследство

Македонскиот јазик како официјален јазик на територијата на целата држава, а ние како земја сме потписнички на конвенцијата на УНЕСКО за заштита на материјално и нематеријално наследство. Македонскиот јазик, како ...

УНЕСКО ќе отвори канцеларија во Охрид, сите документи се доставени

До УНЕСКО уредно и навремено е доставен, како заеднички документ со Република Албанија, ажурираниот Извештај за состојбата со заштитата на Природното и културното наследство на Охридскиот Регион и напредокот во ...

Костадиновска -Стојчевска: Законот за македонски јазик може да се види на ЕНЕР

Советот за македонски јазик работи на имплементирање на забелешките кои произлегоа на дебатата за новиот Предлог-закон за употреба на македонскиот јазик, по што повторно ќе биде вратен во Министерството заради ...

Костадиновска-Стојчевска: Обезбедени се околу милион и пол денари за заштита и реставрација на манастирот во Матејче

„Обезбедени се, ако не се лажам, околу милион и пол денари за мерки за заштита при што понатаму ќе продлжиме со реставација на самиот манастирски комплекс и на самата црква ...

(ИЗБОР) Албански медиуми: Истрага од албанските власти за аферата Мекгонигал, ФЕС со Нацрт-статут за Заедницата на српските општини во Косово

Аферата „Мекгонигал“ во Албанија зема нови димензии во фокусот на медиумите во Албанија, а во Косово на прво место е формирањето на Заедницата на општини со српско мнозинство, односно, предлог ...

Page 1 of 7 1 2 7

CIVIL MEDIA NEWSLETTER