fbpx
epa03244691 KFOR soldiers from Hungary guard the road between north and south part of the town of Mitrovica, during clashes in the town of Zvecan, Serbia, 01 June 2012. At least five Kosovo Serbs and a NATO soldier were wounded in a gunfight in the early hours, as peacekeepers tried to dismantle Serb roadblocks blocking traffic.  EPA/STR
Фото: Мартина Ацковска / Фронтлајн

Tag: реформи

Новата концепција за основно образование ќе се применува во прво и четврто одделение со стартот на новата учебна година

Концепцијата за основно образование, која овој март беше усвоена по четири месеци дебати и полемики, ќе се применува со стартот на учебната 2021/2022 година. Најпрво во прво и четврто одделение, ...

Зоран Иванов (фото: Б. Јордановска)

Или со метлата или на неа – или тој нив или тие него

пишува: ЗОРАН ИВАНОВ Актуелниот премиер Зоран Заев е херојот на ова децениско постгруевистичко политичко време. Актуелното СДСМ и Зоран Заев со „бомбите“ го кутнаа режимот. Со Преспанскиот пак, премиерот покажа ...

Катерина Колозова

Колозова: Истите што ќутеа и се криеја за време на Грујовите реформи, сега се против реформите во образованието

пишува: Проф. д-р Катерина Колозова Истите што ќутеа и се криеја за време на Грујовите реформи, па се приклучија крадешкум на Пленумите, и им беше страв на Филозофски да се ...

Добро утро со Орданоски

Образовна реформа „од заседа“?

пишува: САШО ОРДАНОСКИ Начинот на кој Министерството за образование и наука се впушти во реформа на наставните програми за основното и средното школство во Македонија се чини како школски пример ...

Заев: Остануваме посветени на европските реформи, со уште посилен интензитет

„Без разлика што Европската унија испрати лош сигнал за проширувањето сите ние и како држава, Влада и народ остануваме посветени на истиот стратешки колосек. Нема отстапување од стремежите за остварување ...

Неколку лаги и неколку вистини за новата концепција за основното образование

пишува: МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА Мала анализа на Концепцијата за основното образование од 2020 година. 1. Лага е дека е ова концепција наменски создадена во овој момент, експеримент кој се спроведува само ...

МОН: Со реформите во основното образование секое дете ќе го достигне својот полн потенцијал

„Новата концепција за основно образование е најавувана неколку месеци наназад и истата се изработува преку еден максимално транспарентен процес, со, како што напоменавме бројни засегнати страни – ученици, наставници, граѓански ...

Page 1 of 18 1 2 18

CIVILMEDIA NEWSLETTER