Categories

ГОВОР НА ОМРАЗА Во Битола „се почитува“ двојазичноста

На социјалните мрежи се појави фотографија од графит на ѕидот на една зграда во Битола. „Смрт за Шиптари!“ на македонски и албански јазик и иронична забелешка „Закон си е закон“ е најновиот израз на говор на омраза по етничка основа, кој го „краси“ ѕидот на оваа битолска улица од денеска.

Ова доаѓа по изгласаниот закон за употреба на јазиците и не е реткост во Битола, според набљудувачите на ЦИВИЛ. На годишнината на албанската азбука, пред две години, беа искршени прозорците од Музејот на албанската азбука, а во март минатата година беа фрлени четири молотови коктели во истиот објект.

Д. Т.

image_pdf image_print
Print Friendly, PDF & Email