fbpx
Парада на гордоста, Скопје, 25 јуни 2022 (фото: Тоше Огњанов / VOA)
Рускиот државен пропагандист, Соловјев.
Протести против Г7 во Минхен, во пресрет на Самитот на Г7
Итен состанок на шефовите на Г7 за време на Самитот за нуклеарна безбедност во 2014 година во Хаг. (извор: Wikimedia Commons)

Што е Г7?

Лидерите на државите членки на Г7
Лидерите на државите членки на Г7
Претседателот на САД, Џо Бајден, на излегување од Air Force One по пристигнувањето на аеродромот Франц-Јозеф-Строс во близина на Минхен, Германија, 25 јуни 2022 година, пред самитот на Г7.

ГРАЃАНСКА АКЦИЈА

Преку 2.000 потписи за иницијативата „Крај за расипништвото“

ЦИВИЛ денеска објави дека Иницијативата #КрајЗаРасипништвото до сега ја потпишале над 2.000 граѓанки и граѓани. Поточно, во моментот на објавување на оваа информација, својата поддршка ја дале точно 2.202 потписнички и потписници....

Read more

Иванов: Граѓанското новинарство ја моделира политиката

Зоран Иванов (фото: Б. Јордановска)

Медиумите и новинарството се подложни на динамични промени во контекст на развојот на комуникациските технологии и во контекст на политичките системи, како во позитивна (брзина, достапност, демократска јавност...), така и...

Read more

Сарачини: Национализмот не носи победа никому!

„Создавањето на непријателите е клучната мобилизаторска точка којашто ја употребувал и ја употребува национализмот. Затскриената цел зад мобилизацијата на граѓаните е да се минимизира потфрлањето или неуспехот на владејачките елити....

Read more

Прилози на граѓанските новинар(к)и што не се гледааат на телевизиски вести

Пред дебатата на ЦИВИЛ, „Граѓаните за државата или државата за граѓаните“, граѓан(к)ите имаа прилика на платно, на отворено, односно преку модулот Street Media да видат дел од најуспешните видео стории...

Read more

Вечерен настан на ЦИВИЛ во Градски парк со Најчевска, Максути, Бачовска, Тахири, Муратов, Здравевска, Дерала…

Најчевска, Максути, Бачовска, Тахири, Муратов, Здравевска, Дерала и други ќе бидат дел од вечерашниот мултимедијален настан и панел дискусија на на ЦИВИЛ на тема „Граѓаните за државата или државата за...

Read more

Транспарентноста и одговорноста е јасно дефинирана обврска на институциите пред јавноста и граѓан(к)ите

Универзалната декларација за човекови права (член 19) го гарантира основното право на пристап до информации од јавниот сектор. Во таа смисла, транспарентноста, претставува средство за подобрување на управувањето со јавниот...

Read more

Мултимедијален настан и панел дискусија на ЦИВИЛ: „Граѓаните за државата или државата за граѓаните?!“

(Не)транспарентноста и (не)одговорноста во политичките процеси, владеењето на правото, човековите права, медиумите и граѓанското учество се само дел од темите за кои денеска ќе се разговара во Градски парк вечерва....

Read more
Page 84 of 85 1 83 84 85

CIVILMEDIA NEWSLETTER