fbpx
Џабир Дерала

Мицевски: Национализмот не смее да биде алатка за доаѓање на власт

Со градоначалникот на Крива Паланка, Борјанчо Мицевски, разговаравме за моменталната политичка состојба во земјата постизборно с о формирањето на Влада, кои се очекувањата, прогнозите за локалните избори 2020, како и...

Read more

Кит Браун: Критичкото мислење е многу важно и за историјата и за антропологијата

Кит Браун со историчарката Ирена Стефоска на промоцијата на „Минатото под прашање“ во Скопје, во декември 2010 г. Фото: Ванчо Џамбаски, CC BY-NC-SA.

Кит Браун е професор на Школата за политика и глобални студии на Државниот универзитет на Аризона. Тој е истовремено директор на Центарот за руски, евроазиски и источноевропски судии „Меликиан“. Браун...

Read more

Стојановски: Иднината на државата лежи во економијата, а не во национализмот

Градоначалникот на Општина Чашка, Горан Стојановски, одговорајќи на прашањата на ЦИВИЛ Медиа, истакна дека невладиниот сектор може многу да помогне во едукација за европските вредности, а тоа е нешто што...

Read more

Христоски: Нашата определба е ЕУ и НАТО и друг избор нема

Градоначалникот на Општина Крушево, Томе Христоски,  одговори на прашањата на ЦИВИЛ Медиа за политичките состојби во земјава по предвремените парламентарни избори, прогнозите за претстојните локални избори и подготовките на локалната...

Read more

Христоски: Луѓето се изморени од национализам

Градоначалникот на општина Крушево, Томе Христоски, за ЗЕЛЕН ЦИВИЛ зборува за зелените перспективи на општината, антинационализмот и социјалната правда. ЗЕЛЕН ЦИВИЛ: Кои се зелените перспективи на вашата општина? Христоски: Нашата држава...

Read more

Јанкоски: Печалбарите „ги украле“ европските вредности и ги донеле кај нас

Градоначалникот на Општина Вевчани, Сашо Јанкоски за ЦИВИЛ Медиа, даде свои видувања за моменталната политичка состојба во земјата по предвремените парламентарни избори, прогнози за локалните извори во 2021, како и...

Read more

Трајковски: Политичарите ги знаат зелените вредности, но прашање е колку ги применуваат или работат на нивната примена

Градоначалникот на Општина Делчево, Горан Трајковски, одговори на повикот на Зелен ЦИВИЛ за отворање на темата за зелените вредности, социјалната правда и антинационализам. ЦИВИЛ Медиа: Кои се зелените перспективи на...

Read more

Јанкоски: Само одредени политичари имаат бенефит од национализмот

Градоначалникот на Општина Вевчани, Сашо Јанкоски, одговори на повик на Зелен ЦИВИЛ за отворање на темата за зелените вредности, социјална правда и антинационализам. Зелен ЦИВИЛ: Кои се зелените перспективи на...

Read more

Џемаили: Потребни се и финансиски средства за почитување и остварување на европските вредности

Градоначалникот на општина Боговиње, Албон Џемаили, одговори на прашања од ЦИВИЛ, за европските вредности во општината и политичките состојби во земјава по предвремените  парламентарни избори. ЦИВИЛ Медиа: Која е Вашата...

Read more

Таравари: Треба да се размислува за широка коалиција и предвремени парламентарни избори истовремено со локалните

Градоначалникот на Општина Гостивар и генералниот секретар на Алијансата за Албанците, во разговор со ЦИВИЛ Медиа отворено ги прикажува состојбите и позициите на коалицијата Алијанса –Алетрнатива во однос на претстојните...

Read more
Page 22 of 33 1 21 22 23 33

CIVILMEDIA NEWSLETTER