Categories

Во галеријата на Младинскиот културен центар во Скопје, утре ќе се отвори изложбата „Загрозен Модернизам: архитектонски сценарија за адаптивна (ре)употреба“, со почеток од 20 часот. 

Прочитај повеќе...

Во Музејот на современа уметност вечерва ќе се одржи промоција на списанието „Големото стакло“, со почеток од 20 и 30 часот. 

Прочитај повеќе...

Краткиот експериментален филм „Крајот на времето“ на режисерот Милчо Манчевски ја доби наградата Curator’s Choice на американскиот патувачки филмски фестивал за кратки филмови Wandering Reel Traveling Film Festival.

Прочитај повеќе...

Промоцијата на „Поткултура: Значењето на стилот“ на Дик Хебдиџ, во издание на Фондацијата Отворено општество – Македонија вчера во Гем клуб/Менада беше проследена со дебата, а за книгата говореа...

Прочитај повеќе...

Триесет и шест романи се пријавени на 20-тиот конкурс за наградата „Роман на годината 2018“, која ја доделува Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“.

Прочитај повеќе...

Книгата „Поткултура: Значењето на стилот“ на Дик Хебдиџ ќе биде промовирана на 31 јануари, во 19 часот, во ГЕМ клубот. 

Прочитај повеќе...

На јубилејниот 30. Mеѓународен филмски фестивал во Трст, Италија, од 18 до 25 јануари на македонскиот филмски режисер Милчо Манчевски му беше доделена наградата Eastern star за достигнувања во областа на...

Прочитај повеќе...

Џонас Мекас, режисер, критичар и поет, роден во Литванија, познат низ светот како „кум“ на модерната американска авaнагарда и документарист на Њујорк , почина на 96 години.

Прочитај повеќе...

Започна третиот регионален конкурс за краток расказ „Бибер“ кој ќе трае до 10 јуни 2019 година. Оваа година покрај расказите кои го тематизираат помирувањето во контекст на наследството на војните...

Прочитај повеќе...

Никогаш во животот не мислев дека ќе правам интервју со некого, односно дека јас ќе го водам интервјуто. Никогаш. До некаде и ми има логика да правам интервјуа бидејќи...

Прочитај повеќе...
image_pdfimage_print