Categories

Иницијативата Friends2Friends (Пријателите за пријателите), со поддршка на граѓанската иницијатива Мрдни со прст / Lëviz me gisht , организира хуманитарен концерт за поддршка на музичарите, на кои неодамна им изгоре студиото...

„Железницата е блуз, на крајот на краиштата…  Има многу допирни точки со рокенролот. Самиот звук на шината, кога се возиш, те инспирира. Има некој посебен ритам, знаеш… Онда, е...

Во рамки на редовната програма на Дебатното кино „Контра кадар“, во Социјалниот центар „Дуња“, вечерва ќе  биде прикажан филмот „The Saint of Fort Washington“ од 1993 година, а по...

Во Македонската опера и балет вечерва со свој рецитал ќе настапи еден од наистакнатите македонски тенори Благој Нацоски. Рециталот „Зимско патување“ е циклус од 24 соло песни за глас...

„Македонскиот народен театар  е основан веднаш по ослободувањето и е еден од основните темели на новата држава. Јазикот и културата биле многу важни за Македонија како новата држава. За...

„Овој филм не е филм за немилите настани на Смилковско езеро, иако тоа е директната провокација и инспирација за приказната. Потенцираме дека ниту се обидовме да ги реконструираме вистинските...

Педесетина македонски автори потпишаа „Проглас за достоинство на македонскиот писател и на македонската книжевност“, како директна реакција на резултатите од конкурсот на Министерството за култура во областа на издаваштвото. 

Македонската филхармонија, на втори февруари, ќе одржи симфониски концерт со наслов „Поезија и драма“, кој ќе биде посветен на недоамна починатиот маестро Саша Николовски – Ѓумар, еден од најистакнатите...