Categories

МОНИТОРИНГ Прес конференција за изборниот мониторинг на ЦИВИЛ

ЦИВИЛ – Центар за слобода внимателно ги следи настаните и процесите поврзани со изборниот процес во Република Македонија и редовно ја известува јавноста за наодите, анализите и ставовите преку медиумската платформа на организацијата. ЦИВИЛ ја набљудува општествено политичката состојба воопшто и во контекст на локалните избори од јануари 2017 со над дваесет мобилни набљудувачи распоредени низ целата земја.

ЦИВИЛ ќе презентира извештај од својата работа во текот на изборниот процес во Република Македонија, на 10 октомври (вторник), во х. Сити Парк, со почеток во 12 часот. Настанот е отворен за медиумите, но и за сите заинтересирани граѓанки и граѓани и претставници на релевантни институции, политички партии и организации.

По распишувањето на локалните избори на 6 август, ЦИВИЛ го интензивира мониторингот во изборен контекст и го зголемува бројот на набљудувачи и ја продлабочува соработката со граѓанските новинарки и новинари. Во меѓувреме, на 15 јули започнува имплементацијата на проектот Слободни медиуми за слободно општество, посветен на јакнење на слободата на изразувањето и медиумските слободи и на граѓанското учество во градењето на слободното општество. Проектот го финансира Министерството за надворешни работи на Сојузна Република Германија.

Проектот Граѓански објектив влезе во третата година од своето постоење, на 1 октомври, посветен на промовирање на транспарентни и одговорни политички процеси, преку граѓанско учество и посебен фокус на граѓанското новинарство. Националната фондација за демократија (National Endowment for Democracy) го финансира овој проект од 2015 година.

Изборниот мониторинг на ЦИВИЛ е овозможен преку споменатите долгорочни проекти и со специфични грантови од Програмата за граѓанско учество на УСАИД и од Амбасадата на Швајцарија.

Мониторингот на ЦИВИЛ е комплексна, долгорочна програмска активност. Во мониторингот на ЦИВИЛ е вклучен и тим од истражувачи, аналитичари и новинска редакција во Скопје. Организацијата спроведува изборен мониторинг од аспект на одбрана на човековите права и слободи, посебно од аспект на правото на глас, според уникатни методологии, комплементарни на набљудувањето на другите домашни и странски набљудувачки мисии.

Print Friendly, PDF & Email