fbpx
Фото: Укринформ
Фото: Влада на Република Северна Македонија
Фото: ОЦ Медиа
Гордана Силјановска Давкова / Социјални мрежи

Tag: Осман Кадриу

Кадриу: Функцијата уставен судија носи голема одговорност

Новоизбраниот судија во Уставниот суд Осман Кадриу денеска по неговиот избор во Собранието на Република Македонија изјави дека покрај привилегиите што ги има оваа функција, таа носи и голема одговорност. ...

Костадиновски и Кадриу избрани за уставни судии

Собранието на Република Македонија денеска ги избра Дарко Костадиновски и Осман Кадриу за нови уставни судии. Тие доаѓаат на местото на судијките Наташа Габер Дамјановска и Гзиме Старова, на кои мандатот им заврши ...

Кадриу: Будно да ја следиме ДИК!

„Овие избори ќе бидат сложени, од причини што, ние во Македонија имаме сериозна криза.  Политичката криза ја надоврзувам со правната и моралната криза. Правната криза укажува на сериозни правни проблеми, ...

Во Македонија Уставот е аут!

„Ако претседателот и министрите бидат избрани за пратеници им престанува мандатот. ДИК зарем не можеше тоа да го предвиди? Ако тие што се именувани на кандидатските листи за пратеници не ...

Каква влада ќе спроведе нови избори, ако нема договор за политичка влада?

Политичкиот аналитичар д-р Сашо Орданоски, на денешната панел-дискусија на тема „Македонија: Правно и политичко лимбо“, во организација на ЦИВИЛ – Центар за слобода, постави прашање: Која влада ќе ги спроведе ...

Панел на ЦИВИЛ: На Македонија ѝ треба нова влада!

„Македонија треба што поскоро да излезе од политичката криза! Нема уставна, и никаква законска кочница за избор на нова влада!“, едногласни се експертските ставови на панелистите, професорите д-р Светомир Шкариќ, ...

Кадриу: Оставката на претседателот, не е законска кочница за формирање влада!

Во Македонија нема да се продлабочи политичката криза, доколку се остварат политичките хипотези за евентуална оставка на претседателот на државата, Ѓорге Иванов и доколку мандатарот Никола Груевски не успее до ...

CIVIL MEDIA NEWSLETTER